Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zákrok u jiného lékaře

Dobrý den, dceru čeká odstranění všech pětek kvůli rovnátkům, můžu zvolit na tento úkon jakéhokoli jiného zubaře, který jí provede tento zákrok, aniž by odešla od své stávající zubařky? Jak se tento úkon hradí a co na to pojišťovna?

KateROZS

Odpověď:

Dobrý den, 

omlouváme se za pozdní vyřízení dotazu způsobené velkou vytížeností naší poradny. Zákrok již zřejmě proběhl, přesto doufáme, že Vám naše odpověď alespoň trochu pomůže. 

Obecně lze říci, že pacient má právo zvolit si lékaře, který odpovídá jeho zdravotním potřebám. Úkon můžete odstoupit u jiného lékaře, otázkou je ovšem úhrada úkonu pojišťovnou.

V tomto případě by pojišťovna zákrok mohla proplatit v případě, že by Vám stávající zubařka napsala pro tento úkon doporučení k jinému lékaři. Pokud by to lékařka odmítla, byla by jediným dalším možným řešením změna lékaře. Lékaře, u nichž je nutné se registrovat (př. zubní lékař, praktický lékař, gynekolog), je možné změnit jednou za 3 měsíce. To se týká lékařů ve smluvním vztahu s příslušnou zdravotní pojišťovnou. 

Úkon můžete mimo to podstoupit i u soukromého lékaře, který ve smluvním vztahu s Vaší pojišťovnou není. V takovém případě je možné jej podstoupit bez doporučení stávající zubařky a nemusíte se u něj registrovat. Úkon však budete muset uhradit sama, pojišťovna ho neproplatí

 

Vaše Férová nemocnice 

 

 

 

20.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS