Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba při zbytečně provedené operaci. Ano či ne?

Dobrý den.

Mam dotaz týkající se zbytečné operace, kterou provedli minulý týden otci. Delší dobu měl problémy se žlučníkem a obvodní lékařka ho poslala na sono kde mu zjistili, že má údajně na žlučníku polep. Obvodní lékařka si zprávu ze sona pouze přečetla a jinak se už nezajímala a otci bylo řečeno, že další sono bude provedeno před operací, což nebylo. Napsala posudek a poslala otce na operaci. Další vyšetření žlučníku mu už prováděny nebyly. Po operaci otci ale oznámili, že jeho žlučník je naprosto v pořádku a operace byla tudíž zbytečná. Zajímalo by mě, jestli jsme oprávnění na lékařku podat žalobu a v případě jakou výši odškodného požadovat.

Děkuji za odpověď.

Belinda

Odpověď:

Dobrý den,

v tomto případě je třeba prvně zjistit, zda lékaři postupovali tak, jak měli. Každý lékař je povinen postupovat „lege artis“ to znamená s náležitou odbornou péčí, která odpovídá současnému poznání vědy. Bylo by tedy na místě kontaktovat nezávislého lékaře, který se pohybuje ve stejném oboru, který by Vám sdělil, jaký je zde obvyklý a správný postup (pro větší jistotu je dobré se zeptat alespoň 2-3 na sobě nezávislých lékařů). To vám dá jistou představu o tom, nakolik byl postup Vaší obvodní lékařky a lékařského zařízení kde probíhala operace nestandardní. Abyste se však mohl úspěšně domáhat náhrady újmy, je třeba prokázat, že Vám (Vašemu otci) skutečně újma vznikla, zde záleží na tom, jak dlouho byl např. otec kvůli operaci upoután na lůžko, či zda se vyskytly nějaké nepříznivé následky operace.

Pokud se rozhodnete domáhat se této újmy, bylo by potřeba zjistit od nezávislých lékařů dvě věci. Zaprvé je třeba zjistit, jaký je v tomto případě obvyklý postup, tedy zda mělo být provedeno kontrolní vyšetření před samotnou operací, a kdo má toto vyšetření zajistit (Vaše lékařka, nebo zařízení kde prováděli operaci).

V případě že je takové vyšetření třeba, se jedná o pochybení lékařů a Váš otec by měl nárok na náhradu újmy, která mu v souvislosti s provedenou operací vznikla. V případě že se kontrolní vyšetření standardně neprovádí, bylo by vhodné nechat posoudit nezávislými lékaři samotnou zprávu ze sonografického vyšetření, zda byl ze zprávy patrný patologický nález. Jako pacient má Váš otec přístup ke své zdravotnické dokumentaci, a neměl by tak být problém si zprávu vyžádat, pokud ji ještě nemáte. V případě, že by ze zprávy nebylo možné dovodit podezření na nález, opět by se jednalo o pochybení a Váš otec by měl nárok na náhradu újmy, která mu tím vznikla. V případě, že ze zprávy bylo důvodné podezření na výskyt „polepu“, byl postup lékařů správný. V případě, že by Vám nezávislý lékař nebyl schopný jednoznačně zhodnotit postup lékařů a vyhodnocení sonografického vyšetření, je možné si nechat vypracovat znalecký posudek, který však bývá poměrně nákladný.

Na vyčíslení výše újmy v současnosti neexistuje jednoznačný návod a soudy postupují vždy s ohledem na konkrétní případ.

Můžeme také doporučit mimosoudní cestu řešení sporu přímo s dotyčným lékařem či nadřízeným, či podání stížnosti více viz zde, případně využít možnost mediace (vyjednávání), která je oproti soudnímu řízení rychlá a méně nákladná. V každém případě však doporučujeme projednat věc s právníkem působícím v oboru zdravotnického práva, seznam advokátů naleznete např. zde.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS