Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna lékaře při pracovní neschopnosti

Dobrý den,

mám dotaz za svou Mamku jejíž zdravotní stav mě velmi trápí z toho důvodu, že jí jej dá se říct způsobil nás obvodní lékař.

Maminka pracuje ve zdravotnickém zařízení u nás ve městě, kde si již před vánoci brnkla o postel klienta ukazováčkem a od té doby jí začal bolet. Měla jít na preventivní prohlídku a tak si počkala do druhého dne, kdy jí její vrchní sestra poslala na dodatečnou preventivní prohlídku. Protože v době kdy jí měla mít na ní zapomněly. Tak tedy došla k našemu doktorovi řekla mu co se stalo že jí prst bolí on se jí na to jen podíval řekl jí že je stará a nemá se čemu divit a že má nějakou ortrózu kloubu a poslal ji domu.

Preventivní prohlídku po vyžádání mamčiny karty jsme v papírech vůbec nenašli k tomu jsme ještě našly že její lékař u preventivních prohlídek v roce 2006 a 2007 mamce zapsal že má horní končetiny po operaci karpálních tunelů kterou vůbec neprodělala.

No abych se dostala k věci mamka tři měsíce pracovala se zlomeným prstem který nejspíš už nebude moci plně používat, neboť se jí omezí hybnost a teď když mamka tohoto lékaře požádala o své dokumentace a neschopenku bylo jí řečeno, že si o to musí písemně zažádat nový doktor, jenže my nechceme aby ten co mamce zničil prst věděl ke komu přecházíme, aby pak dělat ještě třeba naschvály.

Poraďte prosím.

Mery

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme Vaši snahu neřešit problém spornou cestou. Nicméně postup lékaře, kdy jím vedená lékařská dokumentace není v souladu s realitou, by mohl zajímat pojišťovnu a lékaři za to hrozí sankce, protože má povinnost vést ji řádně. Chybné informace ve zdravotní dokumentaci mohou být nebezpečné pro zdraví Vaší matky, a proto Vám doporučujeme pokusit se dosáhnout její opravy (postupu jak toho dosáhnout se věnujeme v závěru).  Přehlédnutí zlomeného prstu může být znakem nekvalitní péče lékaře a může sloužit jako podnět pro stížnost u jeho zřizovatele, pravděpodobně kraje, více o stížnostech zde.

Zákon o zdravotních službách neukládá lékaři povinnost předat novému praktickému lékaři originál zdravotnické dokumentace, ukládá mu povinnost předat informace potřebné k zajištění návaznosti zdravotních služeb dle § 45 odst. 2 písm. g. Ponechaný originál dokumentace slouží lékaři, který zdravotní služby poskytl např. jako podklad pro pojišťovnu, její ponechání je tedy opodstatněné. Stejně tak, ne-li více, je ale důležité, aby měl nový praktik informace z původní zdravotní dokumentace. Originál zdravotní dokumentace uchovává původní praktický lékař po dobu deseti let.

Předání opisu zdravotní dokumentace novému praktikovi na jeho žádost je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Další možností jak může nový praktik získat informace z dokumentace Vaší matky je, že využije svého práva nahlížet do zdravotnické dokumentace (nahlížení do zdrav dokumentace zde) a zhotoví si její kopii, kterou novému praktikovi předá. O vytvoření kopie může požádat přímo praktického lékaře který ji dle § 66 zákona o zdravotní službách musí zhotovit do 30ti dnů. Lékař je povinen vyvěsit ceník, ve kterém je uvedena cena pořizování kopií, takže přibližná cena Vám bude známa již před pořízením kopií.

Vaší matce tedy doporučujeme vyhledat nového praktického lékaře a domluvit se s ním ať nežádá informace od původního lékaře a tyto informace mu doplnit pomocí kopie zdravotní dokumentace od původního praktika, nový a stávající lékař tak nepřijdou do kontaktu. Úplnost kopie zdravotní dokumentace doporučujeme Vaší matce probrat s novým lékařem.  

K postupu jak odstranit nepravdivé informace ve zdravotnické dokumentaci Vám doporučujeme kontaktovat zdravotní pojišťovnu Vaši matky a celou situaci jí vylíčit. Jestli Vám pojišťovna vyhoví a zjistí, že lékař Vaší matky falšoval dokumentaci, můžete se společně dohodnout na tom, že na něj společně podáte trestní oznámení (to můžete udělat i sama bez toho, že se připojí pojišťovna).

S přáním pěkného dne,

Vaše Férová nemocnice

9.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS