Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dítě závislé na péči rodiče, co se mění zletilostí?

Dobrý den.

Pečují o syna s nejvyšším stupně postižení - 12. ledna 2017 dosáhl zletilosti. Je s tím spojena řada změn včetně soudního určení opatrovnictví.

To jsme již podali s pomocí Quip.

Nyní mě ale zajímá, co se mění pro mne jako pečujícího. Na úřadě jsem dostala pro účely svého budoucího důchodu – Potvrzení prokazující dobu poskytování péče.

Jsem nyní povinna si platit zdravotní a sociální a jít na úřad práce? Kromě Jakobovo zletilosti se nezměnilo nic – nadále potřebuje celodenní péči.

Děkuji Vám za odpověď.

S pozdravem a hezký den přeji!

Odpověď:

Dobrý den, 

jediné povinné pojistné, které by připadalo v úvahu a musela byste si jej hradit, je zdravotní pojištění. Ve Vašem případě, vzhledem ke stupni postižení Vašeho syna se pro Vás jeho zletilostí nic nemění. Stále za Vás pojistné hradí stát, a to v souladu s §7/1 písm. g. zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zdravotní pojišťovně pouze předložte potvrzení, že provádíte péči a rozhodnutí o přiznání stupně invalidity.

Co se týče nemocenského pojištění, jsou jej povinně účastni zaměstnanci, a ostatní osoby jen na základě dobrovolné přihlášky k účasti na nemocenském pojištění.

V oblasti sociálního pojištění platí dobrovolný princip jako u nemocenského, tedy princip dobrovolnosti.

Pro účely důchodového pojištění se Vám doba péče o syna započítává jako tzv. náhradní doba pojištění, vzhledem k tomu, že splňujete podmínku účasti na důchodovém pojištění

V případě, že by se zdravotní stav zhoršil, a syn byl hospitalizován, zaniká synovi nárok na příspěvek na péči (péči vykonává zařízení, ve kterém je hospitalizován), a v ten okamžik je nejvhodnější na úřadu práce se přihlásit do evidence uchazečů o zaměstnání, následně za Vás stát uhradí opět povinné pojištění.

V současné době se tedy pro Vás nic nemění.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS