Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se mám bránit při zanedbání péče

Dobrý den, v létě loňského roku jsem měla úraz kotníku. Ošetřili mne na pohotovosti s tím, že mám vylomenou kůstku a natažené vazy. Dostala jsem stahovací obvaz. Na bolest jsem si měla koupit ibalgin.Jelikož noha je stále bolestivá a nateklá i po roce, vyhledala jsem jiné lékaře, vyžádala si původní rentgeny pořízené na pohotovosti a bylo mi sděleno, že ze snímků je patrné, že byla vylomená kůstka z kloubní jamky, byl zlomený kotník a byly přetrhané vazy. Léčba měla být okamžitou operací vrácení kůstky a jeji fixací, dále měla být zafixovaná noha kvůli zlomenině kotníku. Jak se mám nyní bránit? Mám 34 let, po takto dlouhé době již nejde poškozené kosti opravit, byla mi navrhnuta operace, kde se ještě dají zachránit vazy. ostatní lékaři, kteří rtg a zprávy z nemocnice viděli mi doporučují žalobu. Mám trvalé následky. Mám vůbec šanci se soudit s nemocnicí, která pochybila?

Lucka

Odpověď:

Dobrý den,

právní prostředky obrany proti chybnému postupu lékaře jsou v zásadě dva. Mírnějším prostředkem je podání stížnosti k nadřízenému lékaře, který pochybil, případně přímo k České lékařské komoře (u ČLK to však musíte stihnout v jednoroční lhůtě ode dne, kdy vám byl proveden zákrok, při kterém lékař pochybil). Důsledkem této stížnosti je, že se prošetří jednání lékaře v jakémsi "disciplinárním řízení" a v případě, že bude uznáno pochybení, bude mu uložena pokuta nebo zákaz nadále vykonávat lékařskou profesi.

Pro vás mnohem účinnější bude ale opravdu se obrátit na soud. Šanci určitě máte, ale doporučujeme vám při formulaci žaloby obrátit se na advokáta, který vám pomůže s žalobou i v řízení před soudem.

Oba tyto prostředky můžete použít paralelně, což bychom vám ve vašem případě taktéž velmi doporučovali.

Přejeme vám hodně štěstí.

Vaše Férová nemocnice

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS