Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám právo jako doprovod na cestu s pacientem sanitkou?

Dobrý den.

Prosím o odpověď na otázku související s přepravou pacienta.
Tatínek onemocněl rakovinou. Má rakovinu v žebrech, jedna stehenní kost se mu při nenásilném pohnutí nohou zlomila při sezení v křesle. Dále má velmi napadenou pánev a podle doktora jestli mu praskne pánevní kost, tak neví co s tím budou dělat. Otec bere opiáty na bolest a možná kvůli tomu často věty, které říká nedávají smysl, proto ho musím po následujících procedurách doprovázet. Není schopen postavit se na nohy, natož sám nebo i s pomocí dojít na WC. Momentálně se mu k tomu všemu ještě připojil zápal plic. Dle vyjádření odborníka jeho stav nevyžaduje pobyt v nemocnici. Jelikož ho není možné převážet z důvodu jeho stavu osobním vozem, má k převozům na další procedury a vyšetření předepsanou sanitní službu. A konečně k otázce. Mám právo jako doprovod na cestu sanitkou s pacientem, nebo finanční náhradu za cestu? A ještě prosím jedna otázka. Jak se dá bránit proti bezohlednému chování jedinců sanitní služby? Mockrát vám děkuji za odpověď

Tomáš

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojišťovna hradí dopravu pojištěnce v případě, že jeho zdravotní stav podle vyjádření ošetřujícího lékaře, který tuto dopravu indikuje, neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby. Doprava se hradí na území ČR do smluvního zdravotnického zařízení, ze smluvního zdravotnického zařízení do místa trvalého (přechodného) pobytu nebo do ústavu sociální péče. Doprava se provádí vozidly smluvní dopravní zdravotní služby. Je-li ošetřujícím lékařem indikován doprovod pojištěnce, hradí zdravotní pojišťovna i dopravu doprovázející osoby, a to ve stejném rozsahu jako dopravu pojištěnce. Pokud se osoba, která má nárok na hrazenou dopravu rozhodne pro dopravu svým dopravním prostředkem  a zároveň tento způsob dopravy lékař schválí, má pojištěnec nárok na náhradu vynaložených cestovních nákladů.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že záleží na rozhodnutí ošetřujícího lékaře vašeho tatínka, zda rozhodne o nutnosti doprovodu. Pokud tak učiní, bude vaše doprava hrazena ve stejném rozsahu jako doprava vašeho tatínka. Pokud lékař neuzná doprovod jako nezbytný, můžete tatínka v sanitce doprovázet, ale budete si muset dopravu uhradit sama.

K vašemu druhému dotazu, nepopisujete blíže o jaké jednání ze strany jedinců sanitární služby jde. NIcméně obecně má váš otec jako pojištěnec zdravotní pojišťovny ze zákona právo na poskytnutí náležité zdravotní péče. Pokud se domníváte, že je toto právo porušováno jednáním zaměstnanců sanitární služby, můžete podat návrh na přezkum tohoto jednání. Tento návrh můžete adresovat Ředitelství záchranné služby, nebo jeho zřizovateli. Půjde o přezkum jednání konkrétního pracovníka (či pracovníků), který by za své pochybení mohl nést pracovně-pravní dpovědnost. Bylo by ideální, kdyby šlo vaše tvrzení jakkoli prokázat (např. pomocí svědeckých výpovědí sousedů a podobně).

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS