Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s ukončením hospitalizace

Dobrý den,
Jsem paraplegik, mám podstoupit operaci proleženin (pominu, že čekací doba na zákrok je skoro půl roku).

Bylo mi sděleno, že po operaci a po nezbytné hospitalizaci budu převezen do domácího léčení, kde skoro celý měsíc budu muset ležet, nemám šanci se sám co dvě hodiny polohovat, obstarávat osobní hygienu,atd... Můj dotaz: jak mám postupovat pokud nesouhlasím s ukončením hospitalizace, pokud hrozí, že toto ukončení mi může způsobit vážné zdravotní problémy?

houp

Odpověď:

Dobrý den,

Bohužel ukončení Vaší hospitalizace, závisí na rozhodnutí lékaře a hospitalizace, tedy bude ukončena na základě jeho rozhodnutí. Lékař ale musí respektovat zákon o zdravotních službách, který v § 48 odst. 2 stanoví, že lékař může péči o pacienta ukončit pokud pominou důvody k poskytování péče, pouze za předpokladu, že ukončením péče nedojde k bezprostřednímu ohrožení života nebo vážnému poškození zdraví pacienta.

Pokud bude lékař trvat i po sdělení jeho zákonné povinnosti nepropustit Vás na Vašem propuštění, doporučujeme Vám využít institut upravený v § 52 odst. 2 zákona o sociálních službách - tzv. sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče - neboli sociální lůžka, tato lůžka jsou určena osobám, které nejsou schopny se obejít bez pomoci jiné osoby a nemohou být proto propuštěny ze zdravotnického zařízení lůžkové péče . Sociální lůžka jsou zpoplatněna a nezřizuje je každá nemocnice, doporučujeme Vám obrátit se na nemocnice Ve Vašem okolí a zjistit situaci ohledně sociálních lůžek.

Prováděcí vyhláška k zákonu o sociálních službách ve svém § 18 mezi službami, které se na sociálním lůžku poskytují, uvádí polohování i poskytování osobní hygieny, maximální cena za den na sociálním lůžku včetně stravy činí dle vyhlášky 380 Kč.

Další možností je využití pečovatelské služby, která se nám ve Vašem případě jeví méně vhodná, z důvodu, že potřebujete péči v intervalech v průběhu celého dne.

Případně se obraťte na odbor soicálních služeb Vašeho obecního úřadu, pro bližší informace o sociálních službách.

Za vhodné považujeme zmínit se o příspěvku na péči, pokud by se o Vás starala např osoba blízká nbo pečovatel. Příspěvek na péči se dle § 7 na základě zákona o sociálních službách poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby, jeho výše činí 800 - 12 000 Kč v závislosti na závažnosti Vašeho postižení. Příspěvek na péči poskytuje Krajská pobočka úřadu práce. V podrobnostech více zde.

S přáním všeho dobrého,
Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS