Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí pacienta léčit

Dobrý den,
mám dotaz ohledně ukončení léčby ze strany nemocnice. Jedná se o mou babičku ve věku 70 let, kterou postihla rakovina jater. Jelikož prodělala nedávno závažnější operace, tak lékaři stanovili, že nebude operována, protože by daný zákrok nepřežila. Nebude nasazena ani chemoterapie, ale léky, které dané příznaky zpomalí. Byla objednána k hospitalizaci, kde ji měli dělat drobnější zákroky a měly jí být nasazeny dané léky. Bohužel týden před hospitalizací se její stav zhoršil tak, že ji začala příliš téci krev do svalů, kvůli čemuž nemůže chodit. Když jsme babičku přivezli v daný termín onkologického zákroku na hospitalizaci, tak na onkologii stanovili, že danou léčbu provádět nebudou a do zprávy zapsali, že je onkologická léčba ukončena. Po rozhovoru s lékařem mi sdělil, že je léčba zbytečná a zbytečně nákladná. Babička se z této zprávy psychicky zhroutila, protože to znamená, že se ji rakovina bude dále rychle rozšiřovat a selhávat orgány.
Žádám tedy o radu jak dál postupovat, vždyť dle předchozích odpovědí a mého názoru, musí přeci, když ne předchozí léčbu, stanovit alespoň nějakou tišící léčbu, která příznaky zpomalí.
Předem velice děkuji za Vaši odpověď.

Dubi

Odpověď:

Dobrý den,

je nám velmi líto co se stalo vaší babičce, avšak rozhodnutí lékaře nejsme schopní posoudit z hlediska medicínského, protože jsme pouze právní poradna. Můžeme Vám ale přiblížit podmínky úhrady zdravotních služeb podle zákona o veřejném zdravotním pojištění a povinnost poskytovat tišící (paliativní) léčbu a navrhnout vám další postup.

Na schůzce s ošetřujícím lékařem trvejte na podrobném vysvětlení, proč nemohou být dosavadní postupy použity, proč nepokračují v léčbě a jaký by mohl být další lékařský postup. Požádujte písemné vyrozumění o uvedených důvodech.

I když pacient trpí nevyléčitelnou chorobou a z hlediska medicínského již není možné pokračovat v klasické péči (tzn. dosavadní postupy již neodpovídají zdravotnímu stavu pojištěnce a účelu, jehož má být dosaženo), má právo na poskytnutí takové péče, jejíž účelem je zmírnit bolest a další tělesná nebo i duševní strádání, cílem takové péče je pak celkové zlepšení kvality života (tzv. paliativní péče). Podle zákona se i tato péče proplácí z veřejného zdravotního pojištění (úplné znění ustanovení zákona naleznete zde). Informujte se u ošetřujícího lékaře na onkologickém oddělení, zda tento typ péče poskytují, případně se zeptejte na doporučení, kde takové nejbližší zařízení naleznete. Zdravotnické zařízení můžete také změnit.

Na postup lékaře si také můžete stěžovat, více informací naleznete v sekci Stížnosti. Můžete se obrátit i na vaši zdravotní pojišťovnu se stížností na dané zdravotnické zařízení.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS