Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost opatrovníka v nemocnici mimo návštěvní hodiny

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak to je s přítomností opatrovníka (matka) v nemocnici při hospitalizaci její dcery (25 let) se závažným zdravotním onemocněním (dlouhodobá péče, potřeba 24 hodinové podpory a péče, respirační obtíže). U dětí je situace jiná, ale jak to je u "dospělých dětí". Může opatrovník zůstat u lůžka i mimo návštěvní hodiny? (Je to oddělení, kde nelze "dokoupit" nadstandard") Matka chce být u dcery především z toho důvodu, že již nekomunikuje a nemůže si sama říci o pomoc nebo potřeby - matka jí ovšem rozumí a zná její režim a pozná, co se děje. Domnívám se, že je to i komunikaci a o lékaři, jako člověku - tady to ovšem komunikací nezvládneme - existuje nějaký právní předpis, který by toto upravoval? Moc Vám děkuji za Váš čas...Opatrujte se!

Centrum Provázení

Odpověď:

Dobrý den,

pacient, který je zletilý, ale není plně svéprávný podle rozhodnutí soudu, má právo na přítomnost svého soudem stanoveného opatrovníka. Podmínkou je, že podle soudního rozhodnutí byla svéprávnost pacienta omezena v oblasti udělování souhlasu s poskytováním zdravotních služeb. V takovém případě mu totiž mohou zdravotníci, až na zákonem stanovené výjimky (jako je neodkladná péče v případě ohrožení zdraví a života), poskytovat veškeré zdravotní služby jen se souhlasem opatrovníka, jehož souhlas nahrazuje souhlas pacienta (opatrovance). Jeho stálá přítomnost má tedy usnadnit komunikaci mezi opatrovníkem, opatrovancem a zdravotnickým zařízením.

Zákon přitom jasně říká, že se jedná o nepřetržitou přítomnost. Jedinou podmínkou je, že musí být dodržen vnitřní řád nemocnice. Vnitřní řád však nemůže toto právo pacienta vyloučit nebo omezit. I pokud ale vnitřní řád nemocnice tuto situaci vůbec neupravuje, vyplývá toto právo pacienta a jeho opatrovníka ze zákona, konkrétně z ustanovení § 28 odst. 3 písm. e) bodu 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách.

Pokud by se nedařilo zdravotníky přesvědčit a stále by odmítali nepřetržitou přítomnost opatrovníka tolerovat, nabízí se možnost podání stížnosti na jejich jednání. Postup uvádíme na našich webových stránkách.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS