Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Škoda na zdraví před 11 lety

Dobrý den,jsem bezmocná a tak bych Vás prosila o radu.V r.2000 mi bylo špatnou operací zničeno zdraví a to trvale.Operace byla zřejmě špatně provedena a po té nastalo masívní krvácení do podkoží.Byla to operace štítné žlázy.Na pooperač.pokoji mne nechavala sestra samotnou a když přišla a kontrolovala mne,nic nepoznala.Nemohla jsem mluvit,proto jsem jen ukazovala na krk a sedala jsem si.Vždy mne položila a odešla.Už jsem se loučila se životem,bylo to hodně dlouhé čekání na záchranu.Přišla druhá sestra na noční směnu a ta ihned zalarmovala doktora.Když se mnou jeli na operační sál jako šílenci,tak už jsem přestávala dýchat a sama polykat.Při této reoperaci kdy mi znova otvírali krk a odsávali krev,tak mi definitivně zničili i příštítná tělíska.Nikdo se mi nikdy neomluvil a žádný z těchto lékařů mi nikdy neřekli co se při operaci stalo.Byla jsem léčená a jsem léčená dodnes.V mých 36l mi trvale zničili zdraví a dodnes bojuju o svá práva.Trvalo to asi 4-5l po operaci kdy si můj ošetřující lékař myslel a doufal,že se aspoň část příšt.tělísek nastartuje a budou pracovat.Celou dobu jsem nevěděla,že jsem postižená na dosmrti a proto jsem se nemohla bránit.Mám další s tímto spojené zdravotní komplikace,které se nabalují na tuto spackanou operaci.Od té doby nemohu pracovat jako dřív,jsem na částečným inv.důchodu a i když je poškozené zdraví těžké a trvalé nemám na nic nárok.Ani na zvýšení důchodu,ani na prac.neschopnost.V dnešní době běží soudní žaloba na posud.komise,Když jsem včera byla u posudkové komise,tak místo zvýšení důchodu mi bylo důrazně doporučeno abych žalobu stáhla jinak přijdu i o dosavadní inv.důchod 1.stupně. Kdyby byla spravedlnost,tak bych měla mít nárok na odškodnění,na plný invalidní důchod a za ty roky trápení,bolesti a nemožnosti pracovat aby to někdo aspoň zaplatil.Jsem sama s dcerkou a musím jí vychovat a také s ní chci být na tomto světě co nejdéle.Napište mi prosím jaké jsou v mém případě možnosti a zda by se s tím dalo něco dělat.Děkuji

Naděje

Odpověď:

Dobrý den,

postup nemocnice, který popisujete ve svém dotaze, rozhodně nebyl v pořádku a je možné, že skutečně naplňuje skutkovou podstatu zanedbání povinné péče (což samozřejmě podléhá nutnosti prokázání). Problémem, který je ve vaší situaci zásadní, je značná doba, která od okamžiku způsobení škody na zdraví uplynula, a to cca 11 let. V této situaci jsou již veškerá majetková práva, která jste v době, kdy došlo k poškození vašeho zdraví, promlčena, a není tedy možné se jich efektivně domáhat prostřednictvím soudu (ledaže by se nemocnice sama rozhodla odškodnit vás, což je ale nepravděpodobné).

Škoda na zdraví, které vám byla způsobena, se promlčuje v subjektivní lhůtě dvou let od chvíle, kdy jste zjistila, že vaše zdraví poškozeno bylo. Pravděpodobně by za počátek jejího běhu byl určen den, kdy vás v roce 2000 operovali. Tento nárok jste tak mohla uplatnit ihned, a nebylo třeba čekat, jestli se váš zdravotní stav ještě třeba nezlepší, neboť i tak byla škoda způsobena. Dva roky jsou již dávno pryč a nárok na vymáhání tohoto práva tedy zanikl.

Podobně jsou na tom nároky na náhradu ztráty na výdělku či náhradu za dobu pracovní neschopnosti. Nárok na náhradu ztráty na výdělku se promlčuje jako celek, a nikoliv zvlášť za jednotlivé měsíce. Počátek tříleté promlčecí lhůty je v jeho případě stanoven na den, kdy vznikla snížená schopnost, jež měla za následek snížení výdělku, tedy na okamžik, kdy vám byl přiznán invalidní důchod I. stupně. Sice neuvádíte, kdy se tak stalo, ale z kontextu se dá usoudit, že je tomu již více, než 3 roky. Co do nároku na náhradu za pracovní neschopnost, ten se promlčí do tří let od ukončení této neschopnosti. Toto datum zde taky neuvádíte, ale rovněž je možno se domnívat, že více než 3 roky od tohoto okamžiku již taky uplynuly.

V případech podobných vašemu se lze zpravidla domáhat i odškodnění za zásah do osobnostních práv, především traumatizací, která byl způsobena v průběhu léčení nebo při zotavování. I v tomto případě však existuje tříletá promlčecí lhůta, ve které zaniká nárok na případné finanční odškodnění, a tak jediné, čeho můžete dnes dosáhnout, je "pouze" omluva od zdravotnického zařízení.

Samozřejmě, že se stále můžete snažit o dosažení nějakého mimosoudního vyrovnání s nemocnicí samotnou, ale vzhledem k tomu, že k vašim právům již nepřísluší nárok na jejich oficiální vymáhání, máte bohužel v současné době jen malou šanci na úspěch.

Druhá věc je posouzení vašeho zdravotního stavu pro účely správy sociálního zabezpečení. Toto posouzení provádějí posudkoví lékaři, vzhledem k práci, kterou jste vykonávala, a mírou snížení schopnosti ji pět vykonávat, z důvodu vašeho zdravotního stavu, samozřejmě s přihlédnutím k další relevantním okolnostem. Neexistují přesné tabulky, a tak lékaři posuzují každý případ individuálně. Pokud máte za to, že váš invalidní důchod je příliš nízký, můžete podat žádost o jeho navýšení, a pokud bude váš zdravotní stav shledán adekvátním, měl by vám být přiznán vyšší stupeň.

Pokud dokonce hrozí odnětí invalidního důchodu, můžete se proti tomuto rozhodnutí bránit podáním námitky či dalším postupem ve správním řízení. Jak v takových situacích postupovat jsme již dříve rozepsali např. zde nebo zde. Pevně však věříme, že k odnětí invalidního důchodu ve vašem případě nedojde.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS