Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Umírání na JIP a přítomnost osob blízkých

Dobrý den, 
náš tatínek leží na JIP ve fakultní nemocnici. Bylo nám lékařkou řečeno, že stav po infarktu a mrtvičce je natolik vážný, že ať se připravíme na to, že během pár dní zemře. Vzhledem k tomu, že je tatínek na JIP můžeme tam být většinou jen tak 2-3min. více prý není možné. Nechceme, aby umíral sám za plentou bez rodiny. Vzhledem k množství přístrojů, na které je napojen je zřejmě nemožné, aby byl doma. Co můžeme udělat abychom mohl být během umírání s ním? Mají právo nás s otcem nenechat?

Děkuji

Lucy

Odpověď:

Dobrý den

Váš otec jakožto pacient má právo denně se stýkat se svými blízkými. Zároveň má právo na to, aby mu nemocnice vyšla vstříc v nárocích, které neohrožují léčbu nebo nejsou protizákonné. Tato práva vyplívají ze zákona o zdravotních službách a vyhlásilo je i Ministerstvo zdravotnictví v etickém kodexu práv pacientů (k nahlédnutí dostupné zde).

Nicméně všechna tato práva jsou limitována potřebou léčby. Takže jejich míra je na uvážení ošetřujícího lékaře. Pokud se ošetřující lékař domnívá, že tento váš požadavek může mít nepříznivý vliv na léčbu nemusí ho akceptovat.

V případě, že budete trvat na delších návštěvách vašeho otce a jeho ošetřující lékař bude proti, pak jedinou možností je bohužel změna lékaře nebo přeložení na jiné oddělení.

Každopádně by měl ošetřující lékař vysvětlit v čem vidí problém vaší přítomnosti u nemocného. Jedním z řešení může být v případě, kdy Vám personál není schopen vysvětlit riziko Vaší přítomnosti, i setrvání u nemocného i přes vypovězení personálem. Nicméně budete v takovém případě muset počítat s možností, že můžete být vyvedeni policií.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS