Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Umístění těžce nemocného příbuzného do hospice

Dobrý den,

bratr /57 let/, se kterým se již 40 let nestýkám má rakovinu. Volala mi dnes naše nevlastní sestra ať se o něj postaráme, že jsem přímá příbuzná. Bohužel já nemohu, jsem také nemocná a v invalidním důchodu. Sestra mi sdělila, že z nemocnice ho propustili, ale ihned ho zase přijali do jiné nemocnice na onkologii. Bratr prý neuvedl žádný kontakt na příbuzné. Může nám tudíž lékař povědět, jak je na tom bratr zdravotně?

Bratr prý potřebuje někam umístit a sám si není schopen vyběhat odpovídající papíry. Dále prý už hodně let nepracuje a tudíž nemá žádný příjem. Lékař nevlastní sestře řekl, že ho nikam nechtějí vzít, poněvadž si neplatil zdravotní pojištění. Bydlí prý na ubytovně o kterou za 14 dní přijde, když se tam neukáže. Takže už nemá ani kam jít. Já si ho domů vzít nemohu, máme maličký byt a z mého invalidního důchodu mu nemohu kupovat léky a jídlo.

Prosím, co mám v tomto případě dělat? Jak mu mohu jinak pomoci?
Potřeboval by někam umístit, aby se tam o něj v posledních dnech postarali.

Děkuji za odpověď.

Iva

Odpověď:

Dobrý den,

rádi Vám poradíme a zodpovíme Vámi položené otázky.

 

1. Sdělování informací lékařem

V souvislosti se sdělováním informací o zdravotním stavu pacienta jsou důležité 2 situace.

a) Váš bratr - pacient - může sám určit osoby, kterým ošetřující lékař může sdělit informace o jeho zdravotním stavu (§ 33 odst. 1 zákona o zdravotních službách). Stejný paragraf upravuje také právo pacienta určit osoby, kterým informace poskytovány být nemohou.

b) Pokud je Váš bratr v tak špatném stavu a není sám schopen určit osoby dle výše uvedeného bodu a), stanoví zákon o zdravotních službách, že právo na informace o zdravotním stavu mají osoby blízké. Těmi jsou dle § 22 občanského zákoníku příbuzní v řadě přímé, sourozenci, manžel, partner apod. Vy jako sourozenec tedy v nastíněné situaci budete mít právo na informace o zdravotním stavu Vašeho bratra.

Pro bižší informace doporučujeme již zodpovězený dotaz Férové nemocnice, který naleznete zde.

 

2. Soudem ustanovený opatrovník

V situaci, kdy není fyzická osoba schopna sama právně jednat a vyřizovat si své záležitosti např. ze zdravotních důvodu, lze uvažovat o tom, aby soud Vašemu bratrovi jmenoval opatrovníka (§ 465 odst. 1 občanského zákoníku). Ten bude následně právně jednat s úřady a bude moci za opatrovance (Vašeho nemocného bratra) vyřídit vše potřebné. Jde o soudní řízení dle § 44 a násl. zákona o zvláštních řízeních soudních, které se zahajuje návrhem na jmenování opatrovníka. Tento návrh se podává u soudu v jehož obvodu má Váš bratr bydliště.
 

3. Hospic

Hospic je dle odborné literatury a rovněž dle Světové zdravotnické organizace zařízení, ve kterém je poskytována zdravotní, sociální a psychologická péče klientům, u nichž ošetřující lékař stanovil předpokládanou délku dalšího života na dobu méně než 6 měsíců. Pokud uvažujete o umístění Vašeho bratra do hospice, doporučujeme informovat se o kapacitní dostupnosti konkrétního zařízení. Seznam hospiců v ČR naleznete zde.

Rovněž lze odkázat na tyto či tyto webové stránky, kde se dočtete jak lze o místo v konkrétním hospici zažádat, kdo takovou žádost může podat a další důležité informace. Pro Vás může být přínosná i informace, že hospicová péče může probíhat i jinou, než lůžkovou formou. Jde především o formu stacionární (klient dochází do hospice, tam celý den pobývá a na večer se vrací domů - např. k Vám) a domácí (pacient leží doma a ošetřující lékař za ním dojíždí domů).

Je těžké určit, jakou formu a zda vůbec ve Vašem případě připadá hospic v úvahu. Problematika diagnózy a dalšího postupu je především věcí lékařského posouzení. Většina zdravotnických zařízení, které mají v péči pacienty s rakovinou vědí, kam příbuzné či přímo pacienty odkázat a kde mohou získat další informace o tom, jak mají postupovat.

 

Zkuste se se svým bratrem sejít a požádat jej, aby lékařům sdělil, že Vám mohou poskytovat informace o jeho zdravotním stavu. S lékařem se zkuste následně poradit, co máte v jeho případě dělat a jaký postup by on sám v současné situaci navrhoval.

Věříme, že vše dobře dopadne. Držíme Vám palce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS