Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnávání držitele průkazek ZTP skrze agentury práce

Dobrý den,

mám na Vás velkou prosbu a dotaz. Tento týden jsem zašla do personální agentury, kde jsem se chtěla zaregistrovat a slečna na přepážce mi sdělila, že to není možné, jelikož mám invalidní důchod 2.stupně, tak mne nemůže registrovat a ani mi poskytnout hlavní pracovní poměr. I když mám invaliditu 2. stupně, tak nemám zdravotně tělesně postižení a ani jiné přiznané postižení (tudíž nemám žádné výhody jako tito lidé) a proto se domnívám, že toto už hraničí s omezováním lidských práv. A vůbec i vůči postiženým tělesně či jiným.

Chtěla bych se tedy poradit co mám dělat, jelikož nemám možnost jinak získat brigádu či kvalifikované pracovní místo. Informovala jsem se u jiné personálení agentury a tam mě moc potěšili, protože už to řeší a dali mi za pravdu, že to je v rozporu s lidskými právy.

Jak někdo může vůbec do tří slov vměstnat všechny typy postižení a také jim vlastně znemožnit důstojně žít - tím myslím to, že nedovoluje jim si normálním a běžným způsobem zajistit zaměstnání.

Moc děkuji.

Ludvika

Odpověď:

Dobrý den,

podle současné právní úpravy jednala agentura práce skutečně v souladu se zákonem. To však ještě neznamená, že by to nenarušovala Vaše základní lidská práva. Vzhledem k faktu, že toto ustanovení může zakládat porušení Vašich práv, které Vám zaručuje Ústava ČR a Listina základních práv a svobod, je možné se obrátit na Ústavní soud s ústavní stížností. Ta však může být podána až po vyčerpání veškerých opravných prostředků (tedy soudní řízení, pak odvolání, dovolání). V daném případě však byste mohla podat ústavní stížnost ihned, neboť Ústavní soud neodmítne stížnost pokud tato stížnost značně přesahuje vlastní zájmy stěžovatele. 

Ústavní stížnost však musí mít určité náležitosti mezi něž patří zastoupení advokátem. To je povinné, tudíž budete muset kontaktovat advokáta a probrat s ním možnosti postupu v tomto případě. 

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS