Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak řešit špatný zápis lékaře

Dobrý den,

2 dny zpět jsem si v Praze zlomil klíční kost. V nemocnici se mě ptali, jestli jsem byl opilý. Odpovědel jsem, že v době urazu jsem pod vlivem nebyl. Alkohol jsem požil až po pádu na bolest. Do lekařaské zprávy mi ale doktor napsal, že jsem byl pod vlivem v době úrazu. Jak toto řešit, když už v Praze nejsem. Jedná se o nemocenskou a úrazovku.

Děkuji

Matles

Odpověď:

Dobrý den,

lékařská dokumentace musí obsahovat pravdivé informace o zdravotním stavu, o léčbě i o jiných významných skutečnostech souvisejících se zdravotním stavem pacienta.

Uvádí-li lékař nepravdivé nebo nepodložené informace, jedná se o nesprávný lékařský postup (postup non lege artis). Lékař by měl do dokumentace uvádět jen to, co zjistí na základě svých odborných znalostí nebo z jiného důvěryhodného zdroje.

Pokud Vám lékař třeba neudělal test na obsah alkoholu v krvi a následně nevypočítal (pokud to vůbec lze), jak dlouho alkohol už v krvi můžete mít, nebo to nezjistil z jiného důvěryhodného zdroje, nemá informace, že jste byl pod vlivem v době úrazu, v lékařské dokumentaci co dělat.

Proti nesprávnému postupu lékaře se můžete bránit podáním stížnosti. Více o stížnostech naleznete na našem webu zde. V první fázi se stížnost podává poskytovateli zdravotních služeb, který službu nekvalitně poskytl, v druhé fázi krajskému úřadu, pokud jí poskytovatel nevyhoví.

Nicméně pokud by k úrazu došlo v souvislosti s dopravním provozem, tak zde bohužel máte povinnost zdržet se užívání alkoholu do doby než dojde k vyšetření havárie, viz zde.

Vaše Férová nemocnice

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS