Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybějící část dokumentace

Dobrý den, zjistili jsme, že synův lékař nemá ve své dokumentaci velkou část jeho nálezů. Syn je TP, ztracené dokumenty lékař na 100% obdržel a nadto se jedná o citlivou neuropsychiatrickou dokumentaci. Jak máme postupovat dál? Lékaře jsme samozřejmě změnili, ale jak se dostat k výsledkům mnohdy bolestivých vyšeteřní, na která se dlouho čeká, to nevíme. Je tam nějaká právní odpovědnost lékaře?

Alena11

Odpověď:

Dobrý den,

lékař odpovídá za vedení zdravotní dokumentace pacienta a pokud svou povinnost poruší, hrozí mu pokuta do výše 100 tisíc Kč. Můžete proti lékaři, který takto pochybil podat stížnost u jeho zřizovatele nebo orgánu, který zdravotnické zařízení v němž působí dotčený lékař registroval. Popřípadě podejte stížnost k České lékařské komoře vůči konkrétnímu lékaři. Více o stížnostech se můžete dozvědět zde.

Jestliže součástí ztracené dokumentace byly citlivé údaje, jak uvádíte, může se jednat také o zásah do osobnostních práv  Vašeho syna. V takovém případě je namístě požadovat omluvu.  Pokud by se jednalo a závažnější újmu, bylo by také možné soudně vymáhat finanční zadostiučinění. Více informací naleznete zde

Pokud došlo ke ztrátě, je možné, že údaje byly uchované ještě v elektronické podobě u odborného lékaře, který specifické vyšetření provedl. Zkuste se obrátit na tyto odborné lékaře a požádat je o vydání nové kopie dokumentů. Více informací a postup, jak žádat o výpisy ze zdravotnické dokumentace, naleznete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

27.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS