Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace pro příbuzné a známé při pobytu v nemocnici

Dobrý den,

bohužel nemám čas se stavit v nemocnici a přes telefonát mi nic neřekli. Chtěl bych se zeptat, jaké údaje musím donést do nemocnice, pokud bych tam chtěl označit nějakou osobu, které má být dáno vědět v případě, kdy bych nečekaně, například po nehodě, skončil v nemocnici. Nevzpomínám si na terminologii, ale snad mi rozumíte.

Předem děkuji.

experiment2017

Odpověď:

Dobrý den,

podle § 33 odst. 1 zák. č. 372/2011 má pacient právo předem určit osoby, které mohou být informovány o jeho zdravotním stavu a v jakém rozsahu. Právo na informace o Vašem zdravotním stavu mají ze zákona osoby blízké. Zároveň můžete vyslovit zákaz poskytnout informace o Vašem zdravotním stavu kterékoli osobě. K tomuto zákazu ovšem existují jisté výjimky (ohrožení zdraví druhých atd.). Toto téma najdete také v často kladených otázkách. Jak určení, tak i zákaz lze kdykoli odvolat.

Seznam osob se zapíše do zdravotnické dokumentace pacienta. Je třeba vyplnit formulář, který vypadá zhruba takto a měl by Vám být poskytnut v dané nemocnici. Formulář musí podle přílohy vyhlášky č. 98/2012 obsahovat určení osob, kterým lze informace sdělit. Pro identifikaci těchto osob je třeba uvést jejich jméno a příjmení, adresu, telefonní číslo a je i možnost, že bude nemocnice požadovat jejich datum narození.

Krom tohoto určení osob by měl daný formulář obsahovat rozsah informací, které lze určené osobě podat, sdělení, zda má určená osoba právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace a zda má právo na pořízení její kopie, nebo výpisu z ní. Dále také sdělení, zda má Vámi určená osoby/osoby právo vyslovit souhlas či nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb, pokud to nebudete moct udělat Vy, jakým způsobem mohou být informace poskytovány (písemně, ústně, telefonem atd.) a místo, datum a podpis pacienta a zdravotnického pracovníka.

V případě, že by se Vámi určená osoba dostavila do nemocnice osobně, bude třeba, aby se nějakým způsobem prokázala. K tomu nejlépe poslouží platný osobní doklad (občanský průkaz, cestovní pas), popřípadě lze doložit blízký vztah např. rodným listem. Dále bude třeba, aby byl vyplněn formulář žádosti o nahlížení do zdravotnické dokumentace (který můžete využít i Vy).

Pro případ, že by se určená osoba chtěla informovat o Vašem zdravotním stavu telefonicky, bude třeba uvést nějaký kód, podle kterého by se identifikovala zdravotnickému pracovníkovi. Na tomto kódu se domluvíte s příslušným zdravotním pracovníkem při sepisování prvního formuláře, ve kterém uvedete určené osoby (viz výše). Příslušný kód samozřejmě sdělíte Vámi určené osobě.

Doufáme, že Vám naše rada pomohla.

Vaše Férová nemocnice

8.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS