Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se zbavit informace o dobrovolně podstoupeném protialkoholním léčení ve zdravotnické dokumentaci

Dobrý den,
aktuálně je mi 27 let, pokusím se popsat co nejlépe můj problém, se kterým potřebuji poradit. Ve zkratce před cca pěti lety jsem cestoval mezi dvěma asi 100 km vzdálenými městy, kvůli práci a škole. Byli jsme s přítelkyní delší dobu narodilo se nám dítě, ale potom se mi přiznala, že dítě není moje došlo na soud adt... těžké období. Byl jsem vyřízený a dopracoval jsem se k názoru, že absolvuji detox v léčebně dobrovolně, kvůli alkoholu a nevěděl jsem, jak dál řešit tuto situaci. Přihlásil jsem se na detox dobrovolně.Zjistil jsem při příjmu a telefonátu, že mi nebude tento záznam nikde evidován. Bylo mi řečeno, že mi nikde tento záznam nebude vedený. Byl jsem mladý a špatně jsem se rozhodl, nic takového jsem nepotřeboval. Bylo to na 4 týdny já odešel asi po 2 týdnech, protože podle mého názoru to byla hloupost vůbec něco takového absolvovat. Momentálně mám v lékařském záznamu tento detox zapsaný a bylo mi řečeno, že záznam je doživotní(závislý na alkoholu) a nejde smazat. Já samozřejmě chci tento záznam smazat z mojí zdravotní karty a podstoupím jakékoliv lékařské vyšetření, aby mi byl tento záznam z karty smazán navždy i přesto mi řekli, že to nejde. Nikdy jsem nebyl vážně nemocný ani nic podobného nikdy neřešil. Momentálně dodělávám inženýrský titul a chci tento záznam smazat, půjdu i k soudu bude-li to nutné, prosím o radu, jak dál.
Snad jsem popsal situaci co nejlépe ve zkratce :-)
Předem děkuji za Vaši odpověď
 

Marty

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje na údaje vedené ve zdravotnické dokumentaci. Vedení zdravotnické dokumentace pacienta je upraveno v § 53 a násl. zákona o zdravotních službách (zákon č. 372/2011 Sb.) a rovněž ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci.

Po přečtení dotazu lze identifikovat následující problematické body:

1) Sdělení zdravotnického personálu, že se údaj o tomto léčení "nebude nikde evidovat". 

2) Je pro Vás nepříjemné mít ve zdravotnické dokumentaci uvedeno, že jste absolvoval dobrovolnou hospitalizaci za účelem protialkoholního léčení.

 

Odpověď k bodu č. 1

Je možné, že informace, která Vám byla poskytnuta ohledně "neevidence" podstoupeného léčení, byla myšlena tak, že se neeviduje ve výpisu ani opisu z Rejstříku trestů. Pokud byste toto léčení absolvoval v rámci soudem uloženého ochranného léčení, tak byste to v Rejstříku trestů uvedeno už měl. 

Jinými slovy řečeno - skutečnost, že jste dobrovolně nastoupil na protialkoholní léčbu, nebude v Rejstříku trestů evidována a tudíž se nemusíte obávat problémů v budoucnu, např. při hledání zaměstnání, kde zaměstnavatelé často požadují tzv. čistý výpis z rejstříku trestů. Dokonce se Vás na to budoucí zaměstnavatel ani nesmí zeptat, zda jste někdy podobné léčení absolvoval (viz. § 30 odstavec 2 zákoniku práce), pokud by to bezprostředně nesouviselo s uzavřením pracovní smlouvy a s druhem práce, který byste se v ní zavázal vykonávat.

 

Odpověď k bodu č. 2

Zdravotnická dokumentace je "soubor informací vztahující se k pacientovi, o němž je vedena". V této dokumentaci se evidují údaje o pacientovi, o poskytovateli zdravotních služeb, informace o zdravotním stavu, průběhu a výsledku poskytnutých zdravotních služeb atd. Informace uvedené ve zdravotnické dokumentaci nelze vymazat. Do této zdravotní dokumentace můžete nahlížet pouze Vy a osoby, které určíte. Bez Vašeho souhlasu a jen v nutném rozsahu, mohou do Vaší zdravotnické dokumentace nahlížet pouze osoby, o kterých to stanoví § 65 odst. 2 zákona o zdravotních službách, přičemž jde o osoby, které vykonávají činnost na úseku sociálního zabezpečení, dále o soudní znalce ve zdravotnických oborech pro potřeby soudních řízení či jiné. 

K odpovědi na Vaši otázku - skutečnost, že máte ve zdravotnické dokumentaci uvedeno, že jste dobrovolně absolvoval protialkoholní léčbu Vás nemusí trápit, neboť k této informaci se dostanete pouze Vy sám a osoby, které určíte.

Pro klid duše můžete požádat lékaře o dodatečné vyšetření a uvedení informace do zdravotnické dokumentace, že u Vás již daný problém s alkoholem netrvá, aby to bylo zřejmé a lékařsky potvrzené (podobně také tento dotaz).

 

Přejeme Vám hodně štěstí při dokončení vysokoškolského studia a v budoucím životě.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

6.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS