Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař nereaguje na výzvu k vydání výpisu zdravotní dokumentace

Dobrý den, již před půl rokem jsem změnila praktického lékaře. Dnes jsem potřebovala prohlídku pro vydání řidičského průkazu a sestra u nového lékaře mi sdělila,že stále neobdrželi výpis z me dokumentace od předchozí lékařky. Nyní tedy nemohu absolvovat autoškolu, neboť ma předchozí lékařka nereaguje, mně osobně prý vypis vydat nemůže. Můžete mi prosím poradit jak postupovat? Moc děkuji

Strnadova

Odpověď:

Dobrý den,

Váš bývalý praktický lékař má ze zákona povinnost předat nově zvolenému lékaři potřebné informace o zdravotním stavu pacienta nezbytné k zajištění návaznosti dalších zdravotních služeb. V tomto případě se poskytuje kopie zdravotnické dokumentace (tuto kopii zasílá přímo novému lékaři), originál si lékař ponechává. Pokud zdravotnickou dokumentaci lékař nepředá, dopuští se správního deliktu, za který mu hrozí pokuta až 100 000 Kč. 

Ve Vašem případě tak doporučuji snažit se zkontaktovat bývalého lékaře a urgovat předání zdravotnické dokumentace. V případě, že by lékař stále nevyhověl, je možné podat stížnost. Více k podávání stížností zde.

K vypracování posudku o zdravotní způsobilosti pro potřeby autoškoly by lékař neměl potřebovat kopii celé zdravotnické dokumentace, proto doporučujeme snahu o domluvu s nynější lékařkou.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS