Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská zpráva pro životní pojištění.

Dobrý den.
Uzavřel jsem životní pojištění a pojišťovna si vyžádala lékařskou zprávu od odborného lékaře přes svého prodejce s tím, že si ji mám sám vyzvednout a prodejci předat. I za předpokladu, že bych ji předal v uzavřené obálce, případně poslal sám, mi to nepřipadá korektní, s čímž souhlasí i lékař a trvá na tom, aby si pojišťovna zprávu vyžádala přímo od něj. Jaký je správný postup? Děkuji za odpověď.

mahan

Odpověď:

Dobrý den,

pojistné smlouvy, potup při jejich tvorbě a úkony s nimi spojené jsou řízeny zákonem o pojistné smlouvě. Ten pochopitelně upravuje i oblast životního pojištění a problematiku přezkumu zdravotního stavu pojištěnce.

V této souvislosti mimo jiné uvádí, že: "Zjišťování zdravotního stavu se provádí na základě zpráv a zdravotnické dokumentace vyžádaných pojistitelem pověřeným zdravotnickým zařízením od ošetřujících lékařů, a v případě potřeby i prohlídkou nebo vyšetřením provedeným zdravotnickým zařízením."

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že osoba povinná vydat údaje o vašem zdravotním stavu je váš lékař, který tak má jednat na základě přímé žádosti, a nikoliv zprostředkovaně přes vaši osobu.

Vaše Férová nemocnice

1.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS