Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská zpráva bez vyšetření a poplatek za ni

Dobrý den,

prosím o radu. Okresní správa sociálního zabezpečení mi napsala, že potřebuje aktuální lékařskou zprávu. Volal jsem panu doktorovi, jestli budeme dělat nové vyšetření a doktor mi řekl, že zdravotní stav se nemění. Řekl mi, že ve zdravotní zprávě změní datum. Když jsem si přišel pro zprávu na recepci mi řekli, že mám zaplatit 250 Kč. Řekl jsem jim, že zpráva je pro OSSZ. Paní mi řekla je to pro vlastní účely. Prosím o radu, má právo si doktor účtovat za přepsání data na mojí zprávě 250 Kč.

Děkuji, přeji hezký den

ZD

Odpověď:

Dobrý den, 

Skutečně lékařská zpráva na základě vyšetření na žádost pacienta (byť např. pro potřeby ČSSZ) nebývá zdravotními pojišťovnami proplácena a jejich cenu si lékař může stanovit individuálně. Ovšem pouze do výše stanové Ministerstvem zdravotnictví ve Věsníku Ministerstva zdravotnictví České Republiky, přičemž nejnovější údaje naleznete v čísle 19/2015 od 7. strany.

Pochybný je ovšem postup lékaře, který se aktuální lékařskou prohlídkou nezabýval. Kdyby stačila starší lékařská zpráva, mohla si Okresní správa sociálního zabezpečení zažádat o nahlédnutí či výpis z Vaší lékařské dokumentace. Můžete se obrátit na poskytovatele zdravotních služeb se stížností na daného lékaře, přičemž vzory naleznete na našich stránkách.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS