Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařské zprávy z doby hospitalizace v dětství

Pěkné dopoledne,

Před mým 15 rokem jsem měla duševní onemocnění a byla dlouhodobě hospitalizována v psychiatrické léčebně. Dnes mi je 26 let, tuto poruchu již nemám, avšak jako důsledek této nemoci mám další zdravotní problémy, které řeším na gynekologicko-porodnickém oddělení.

Gynekolog, ani já však u sebe nemáme lékařské zprávy z období mého dětství. Kdo je má? Ještě mám související dotaz ohledně systému vedení lékařských zpráv: Je jedna kompletní zdravotní dokumentace, do které jednotliví specialisté mohou nahlížet, nebo jsem si měla schraňovat zprávy sama (v době dětství můj rodič)?

Děkuji za odpověď

Len

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz musíme posoudit podle právní úpravy, která byla účinná před patnácti lety tedy nikoliv podle aktuálně platného zákona o zdravotních službách, ale podle zákona o péči o zdraví lidu viz (zde), tento předpis neřešil nakládání se zdravotnickou dokumentací, tak jako předpis aktuální nicméně základní principy by měly zůstat stejné.

Zdravotnickou dokumentaci vede primárně poskytovatel zdravotních služeb, každý lékař, který Vám poskytuje zdravotní služby, by o Vás měl mít vedenou složku, z této někdy obsáhlé zdravotnické dokumentace se zhotoví výpis/zpráva, která se předá Vašemu praktickému lékaři, který o Vás vede zdravotnickou dokumentaci. Takže podrobné informace má k dispozici specialista, který péči poskytl a praktický lékař má k dispozici výpis z těchto informací.

Ve Vašem případě se tak můžete obrátit na Vašeho praktického lékaře, který by měl mít informace o Vaší hospitalizaci k dispozici, pokud se např. ztratily, nebo nebyly praktickému lékaři předány, můžete se obrátit přímo na psychiatrickou léčebnu, která Vám poskytla zdravotní služby. Zdravotnická dokumentace týkající se duševních onemocnění se skladuje po dlouhou dobu a je tak velmi pravděpodobné, že bude stále k dispozici. Doporučujeme Vám domluvit se s psychiatrickou léčebnou na možnosti nahlížení do zdravotnické dokumentace, případně můžete požádat o její kopii písemně a nemocnice Vám ji na Vaše náklady do 30ti dnů zhotoví. Vzor žádosti o kopii naleznete (zde).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS