Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má právo zastupující lékař odmítnout provést předoperační vyšteření

Dobrý den. od 18.7. jsme s dcerou (3 roky) objednaní na odstranění nosní mandle na 12.8. dnes (5.8.) jsem šla k pediatrovi na odběry krve. Měl dovolenou, jdu k zástupu a ten mě odmítl, prý to nehradí pojišťovna, když to není akutní. Měla jsem jít dříve, vysvětluji že dcera měla minulý týden průjem a výsledky by byly zkreslené, proto jdu dnes. Odmítla mě a neporadila co mám dělat. Jedu na ORL do nemocnice. Tam mi doktorka odpoví, že zastupující pediatrička musí vyšetření udělat. Volá pediatričce a ona, že není problém ať znovu přijedeme.

Vracím se, tam mě znovu odmítla, že nemá dokumentaci. Vynadala mi, že jsme objednaní přes měsíc. Na to vysvětluji že předoperační vyšetření nesmí být straší 14 dnů (to vím) a že minulý týden byla dcera nemocná, teď jdu týden před výkonem. Poslala mě do centrální odběrové laboratoře (odběry neprovedla ona, laboratoř nepatří pod její pracoviště). Ptám se zda s výsledky krve provede pediatrické vyšetření (poslechne dítě, napíše zprávu). Odpoví že ne. Na dotaz kam mám teda jít odpoví, že jsem měla přijít dřív... (což nešlo- dítě nemocné a ještě dřív by nebyla splněna lhůta 14 dnů). Pak se zeptala zda se dcera s něčím léčí, já že ne a ona že mi teda to vyšetření a zprávu udělá. Jak to tedy je? Co jsem tedy měla dělat, aby to bylo správně? Přece nezruším zákrok, jen pro to, že má lékař dovolenou a není nikdo ochotný mi udělat vyšetření.

Neznám zákony, ale přišlo mi, že je pohodlná, nebo že se bojí to udělat sama. Kdyby opravdu nesměla, tak by ani po nátlaku nepovolila a proč řekla doktorovi z ušního, že není problém a pak mě odmítala? Děkuji za odpověď.

lenkasestricka

Odpověď:

Dobrý den,

zastupující lékař je v obdobné pozici jako Váš praktický lékař, má povinnost Vás vyšetřit. Stejně tak je vyšetření prováděné zastupujícím lékařem hrazeno zdravotní pojišťovnou jako vyšetření prováděné praktickým lékařem, platí zde stejný regulační poplatek apod.

Co se týče zdravotnické dokumentace má zastupující lékařka právo do ní nahlížet. Problém nevzniká v případě elektronicky vedené dokumentace nebo v případě, že zastupuje v ordinaci Vašeho praktického lékaře. Může se ale stát, že zdravotnickou dokumentaci nemusí mít k dispozici, pokud například pracuje ve své vlastní ordinaci. Pokud Vaši zdravotnickou dokumentaci nemá k dispozici, není to sice ideální, ale neopravňuje ji to odmítnout Vás vyšetřit, zvlášť pokud jde o neodkladnou záležitost jako ve Vašem případě.

Vaše Férová nemocnice

 

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS