Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Má zaměstnavatel právo požadovat informace o mém zdravotním stavu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má zaměstnavatel právo volat mému obvodnímu lékaři a ptát se na můj zdravotní stav, když jsem nemarodila. A druhý den jsem byla donucena podepsat výpověď ohledně toho, že jsme potřebovala ke svému doktorovi po pracovní době, protože mi nebylo dobře.
A když jsem přišla k doktorce, pověděla mi, že jí den předtím volala vedoucí a ptala se na můj zdravotní stav. Můj obvodní lékař nic neřekl. Tak jsem se chtěla zeptat, jak se před tím mám bránit. Děkuji za odpověď.

wwewwe

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel nemá právo požadovat informace o Vašem zdravotním stavu, neboť ten je předmětem mlčenlivosti, kterou je lékař povinen zachovávat. Navíc nemůže zaměstnavatel ani nahlížet do zdravotnické dokumentace. Proto je zcela správné, že Váš lékař Vašemu zaměstnavateli tyto informace nesdělil.

V každém případě takovéto jednání zaměstnavatele je protiprávní a zasahuje do Vašeho soukromí a Vašich práv na ochranu osobnosti, proto se můžete bránit kupříkladu žalobou na ochranu osobnosti. Nicméně ještě před podáním samotné žaloby by bylo vhodné řešit situaci přímo se zaměstnavatelem, aby se tato situace již víckrát neopakovala, zejména proto, že není Vaší povinností cokoliv podepisovat, jedná se o důvěrné a osobní informace a zda je sdělíte, je pouze Vaše svobodná vůle.

 

Vaše Férová nemocnice

27.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS