Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám povinnost chodit s nezletilým na kontroly k dětskému neurologovi?

Dobrý den,
chci se zeptat - mám povinnost chodit na kontroly s 10 měsíční dcerou k dětskému neurologovi?
Dcera je zdravá - není tedy ohrožen její život atd., sama se začíná stavět na nohy, leze, komunikuje s okolím.. Tady na poradně jsem četla, že u nezletilých je to na zákonných zástupcích a že návštěva specializovaných ambulancí není povinná.
Sestra mi na dotaz o ukončení blahosklonně sdělila, že to ještě na ukončení není a pak začala něco o klidu duše atd..
Jenže proč mám navštěvovat se zdravým dítětem neurologa? Jenom proto, aby paní doktorka mohla dál psát své zprávy, tunelovat pojišťovnu?, nebo proč?
Já a manžel a tím nesouhlasíme.
Prosím vás o radu a děkuji

Morgaine85

Odpověď:

Dobrý den,

zákon ukládá povinnost navštěvovat lékaře s dítětem pouze v rámci preventivních prohlídek. Konkrétně zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně § 12 písm. e) určuje povinnost dostavit se k preventivní prohlídce. Tyto preventivní prohlídky se provádějí v prvém roce života devětkrát za rok, z toho minimálně šestkrát během prvního půl roku a třikrát v prvních třech měsících. Dále pak v 18 měsících a po uplynutí třetího roku, každé dva roky.

Obsah a rozsah preventivních prohlídek, upravuje vyhláška č. 70/2012 Sb. o preventivních prohlídkách. Co se týče preventivních prohlídek dětí od narození do 18 měsíců, ty upravuje § 3. Dále pak § 1 téhož zákona, určuje 4 typy preventivních prohlídek. Těmi jsou všeobecná preventivní prohlídka, všeobecná preventivní prohlídka dětí, zubní preventivní prohlídka a gynekologická preventivní prohlídka.

Co se týče návštěvy specializovaného lékař, což neurolog bezpochyby je, závisí pouze na vás, zda se svým dítětem tato vyšetření podstoupíte a žádná sankce Vám za nepodstoupení této prohlídky nehrozí. Je však potřeba vzít v úvahu, že lékař může neabsolvování prohlídky považovat za zanedbávání rodičovské péče a může Vás v této souvislosti nahlásit Orgánu pro sociálně právní ochranu dětí. Nutno podotknout, že pokud by chtěl něco takového učinit, měl by mít závažné podklady. Přesto bychom Vám doporučovali lékaře kontaktovat a zeptat se ho, proč je dle jeho názoru podstoupení prohlídky nezbytné.

 
S pozdravem,
 
Vaše Férová nemocnice
 

7.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS