Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu nahlédnout do zdravotní dokumentace matky

Dobrý den,
při návštěvě maminky v LDN jsem žádala lékaře o informaci o jejím zdravotním stavu. Přiběhla staniční sestra a sdělila,že mi informaci nemohou podat, jelikož nemám souhlas. Lékař odešel, na moji otázku, kdo ho má, řekla, že má sestra a vnučka. Moje sestra dala maminku do LDN bez mého vědomí, pracovala v nemocnici, má známé. Po smrti otce přesvědčila maminku, aby dům přepsala na ní, prodala ho, aby měla na zaplacení dluhů jejich dětí. Nesouhlasila jsem, proto od té doby nejsou naše vztahy dobré. Maminka bydlela u ní, sestra disponuje s jejím důchodem + vdovským důchodem. Když jsem s maminkou v létě mluvila, říkala, že je stále sama. Do LDN nastupovala chodící, nyní nechodí, nesedne si, neudrží lžíci, aby se najedla. Sestra mi jen řekla, že jí změnili léčbu, maminka byla zdravá, nyní je zmatená, dezorientovaná, nepamatuje si, hrozně zhubla. Jen leží s 5 umírajícími babičkami. Říkala mi,že jí dávají hodně léků, mám obavy,že to jsou silná antidepresiva. Můžete mi, prosím, poradit, jak získat zdravotní dokumentaci matky, když neudrží tužku v ruce, aby se podepsala.
Děkuji.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den,

k tomu, abyste mohla nahlédnout do zdravotnické dokumentace Vaší matky musí dát ona sama souhlas. Dle zákona Vás matka musí určit, aby jste jako osoba blízká mohla nahlížet do její zdravotnické dokumentace. Obecně platí, že jakmile pacient osobu určí zaznamená se vše přímo do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi a opatří podpisem ošetřujícího lékaře a pacienta. Avšak domníváme se, že pokud Vaše matka není schopná takový úkon podepsat postačí pokud zdravotnický pracovník do dokumentace uvede vůli pacienta a způsob, jakým pacient vůli projevil. Takový záznam pak podepíše zdravotnický pracovník a svědek.

Pokud není není Vaše matka nahlížení do zdravotnické dokumenace schopná podepsat a přesto Vás chce zmocnit, můžete kontaktovat lékaře s odvoláním na § 34 odst. 6 zákona o zdravotních službách a výše uvedený postup - zapsání souhlasu pouze na základě ústního svolení, by Vám měl být umožněn.

Avšak v případě, že Vaše matka již nemůže určit osoby, které mohou nahlížet do její dokumentace (např.není toho ze zdravotních důvodů schopná), máte na takové jednání právo Vy přímo ze zákona, jako osoba blízká, pokud Vás z takového jednání matka dříve výslovně nevyloučila.

Vaše Férová nemocnice

 

 

3.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS