Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Moje zdravotní karta už asi neexistuje

Dobrý den.

Chtěla bych se zeptat, kde se dá sehnat původní zdravotní karta a jak dlouho ji bývalý lékař musí uložit, než ji zlikviduje?
Chodila jsem k lékaři v místě svého původního bydliště, od roku 1994, jsem jej nenavštívila a posléze jsem se odstěhovala jinam. Přesto, že jsem chodila k lékařům, kteří si žádali o moji zdravotní kartu, tak ji vůbec nedostali.
V roce 2006 mi zavedli novou zdravotní kartu, chybí mi však původní zdravotní karta, jelikož jsem v ní měla výsledky různých vyšetření, ne která mě můj obvodní lékař v mém věku nechtěl poslat a tomu co jsem mu sama řekla nevěří. Dá se původní karta dohledat, nebo je již skartovaná?
Děkuji za odpověď.
 

ayka

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme vám za váš dotaz.

Odobné dotazy byly již v Právní poradně řešeny a to např. zdePod tímto odkazem naleznete nejčastější otázky tykájící se zdravotnické dokumentace. Bohužel je možné, že vaše původní zdravotnická karta již zřejmě bude skartována, neboť již uplynulo 10 let od doby kdy jste od lékaře odešla a tedy již uplynula doba po kterou měl váš registrující lékař povinnost vaši zdravotnickou dokumentaci uchovávat.

Samozřejmě můžete tohoto lékaře kontaktovat a zeptat se jej jestli ještě nemá uchovanou vaši dokumentaci, avšak 19 let je poměrně dlouhá doba. Pochopitelně, že váš původní lékař měl povinnost zhotovit výpis z vaší dokumentace a předat jej následujícíu lékaři a nebo mu předat celou zdravotnickou dokumentaci, ovšem toto pochybení je již několikrát promlčeno a případná stížnost by byla zřejmě neefektivní. 

V případě že nesouhlasíte s postupem vašeho stávajícího praktického lékaře, je na místě zvážit změnu lékaře. Na toto máte ze zákona právo maximálně 1x za 3 měsíce.

Vaše Férová nemocnice

27.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS