Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může třídní učitelka na SŠ volat lékaři, zdali jsem u něj byl.

Dobrý den,

můj syn na SŠ přišel s tím, že třídní učitelka volá doktorům, u kterých řekl, že byl a ptá se, jestli tam fakt byl? Může doktor sdělit jeho návštěvu? Není to lékařské tajemství? Říká, že volá doktorům, které zná osobně většinou. Není to na podání na Českou lékařskou komoru, když to doktor sdělí?

Děkuji.

Lada

Odpověď:

Dobrý den,

školský zákon v § 50 stanovuje, že zákonný zástupce žáka (popřípadě sám zletilý žák) je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Podmínky pro uvolňování žáka z vyučování a omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád.

Pokud školní řád tedy vyžaduje, abyste doložil potvrzení přímo od lékaře nebo jinak umožnil ověření, zda byl skutečné dán důvod Vaší nepřítomnosti, je nutné, aby tento postup dodržel.

Učitel může lékaři zavolat a žádat od něj potvrzení o tom, zda u Vás byl dán důvod absence (hlavně se tak děje v případech pochybností). V takovém případě je lékař povinen potvrdit důvody absence žáka, jelikož posudková činnost spadá podle § 38 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, do hrazených služeb.

Nicméně zároveň je lékař vázán lékařským tajemstvím a učiteli nesmí sdělit žádné podrobnosti o zdravotním  stavu Vašeho dítěte. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7040. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

12.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS