Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může závodní lékař požadovat zdravotnickou dokumentaci od mého obvodního lékaře?

 

Dobrý den,

asi nedokážu položit dotaz stručně a obecně, tak ho napíšu podle svého případu. Týká se 400 zaměstnanců naší české firmy, proto bych řekl, že je to závažná otázka. K dotazu: od května letošního roku přišel náš závodní lékař s tím, že vzešel nový zákon v platnost ( o kterém nikdo nic neslyšel, proto se ptám ), že mu na každou periodickou zaměstnaneckou prohlídku způsobilosti k práci ( jednou ročně ) máme nosit kartu od obvodního lékaře. Má na toto závodní lékař právo?

Pracuji šestým rokem a pracovní neschopnosti jsem nevyužil a jsem zdravý dárce krevních složek a má zdravotní dokumentace má na tloušťku dva centimetry. Navíc bych pro ní musel jet 50 km jednu cestu ke své obvodní lékařce, protože nyní bydlím jinde a pracuji v jiné pobočce. Závodní lékař tvrdí, že když něco zanedbá a uschopní někoho pracovat např. v noci, kdo by neměl, že mu hrozí podle tohoto nového zákona pokuta až 2 mil. korun. Je to vůbec pravda?

A může mi svá obvodní lékařka dát do ruky na dva dny zdravotnickou dokumentaci? Já si myslím, že nikoliv. Přijde mi, že je závodní doktor jen zvědavý a že chce o každém všechno vědět. Řadě zaměstnancům se tento zásah do soukromí nelíbí, a když to lékaři dáte najevo, tak se hájí tím, že musíme dodržovat nový zákon. Takže jak to teda je?

Děkuji za odpověď, kterou předám mnoha mým kolegyním a kolegům.

Karlik1986

Odpověď:

Dobrý den,

 

od dubna roku 2012 začal platit nový zákon o zdravotních službách. Ten stanoví v § 65, kdo má právo nahlížet do Vaší zdravotní dokumentace bez Vašeho souhlasu. Lékař pracovněprávních služeb, zde však jmenován není.   Kdybyste mu ale přinesl kopii dokumentace, tak se to považuje za Váš souhlas.

Jak správně tušíte, obvodní lékařka vám zdravotnickou dokumentaci dát k dispozici nemůže. Je totiž ze zákona povinna zdravotnickou dokumentaci vést a uchovávat. Můžete do zdravotnické dokumentace maximálně nahlížet a pořizovat si výpisy či kopie.

Dále začal platit zákon o specifických zdravotních službách. Ten stanoví povinnost zaměstnance sdělit poskytovateli pracovnělékařských služeb jméno a adresu registrujícího poskytovatele a dalších poskytovatelů, kteří ho přijali do péče a sdělit poskytovateli pracovnělékařských služeb na jeho žádost nebo z vlastního podnětu všechny jemu známé nebo podezřelé skutečnosti související s ochranou zdraví při práci. Není zde tedy povinnost poskytnout lékaři kopii své zdravotnické dokumentace.

Zákon stanoví pokuty za porušení některých povinností, ale neoprávněné uschopnění či špatně stanovená diagnóza zde jako správní delikty stanoveny nejsou. Maximální výše pokuty je podle obou zákonů 1 000 000 Kč.

Můžeme tedy shrnout, že Váš závodní lékař po Vás nemůže požadovat, abyste mu předkládali kartu od lékaře obvodního.

 

Vaše Férová nemocnice

26.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS