Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nařízená preventivní prohlídka zaměstnavatelem

Dobrý den,
lékařské prohlídky nařízené zaměstnavatelem u závodního lékaře se tu řešily mnohokrát. Většinou ale ve spojitosti se zdravotně rizikovým zaměstnáním nebo ve spojení s dlouhodobou nemocí.
Může zaměstnavatel nutit zaměstnance k preventivní prohlídce i když neexistuje žádné důvodné podezření o mé případné zdravotní nezpůsobilosti? Pracuji v kanceláři, administrativní práce. Může to tedy zaměstnavatel nařídit v podstatě z rozmaru, protože se jim to zdá jako dobrý nápad? Mohu se nějak bránit, pokud se mi zdá prohlídka neodůvodněná?
A druhá otázka. Pokud mi zaměstnavatel uložil přinést výpis z mé karty, ale jediný čas kdy si pro něj mohu k lékaři dojít je v pracovní době, musí mi zaměstnavatel umožnit vzít si volno s náhradou mzdy na dobu potřebnou si výpis vyzvednout?
Mnohokrát předem děkuji za radu.

Lucas

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že Váš dotaz směřuje k povinnosti podstoupit pracovnělékařskou prohlídku. V zásadě je Vaší povinností se těchto prohlídek zúčastnit. Rozlišují se prohlídky vstupní, periodické, mimořádné, výstupní a následné. Ve Vašem případě přichází v úvahu prohlídka periodická, nebo mimořádná.

Periodická prohlídka se provádí za účelem zjištění změny zdravotního stavu vzniklé v souvislosti se zdravotní náročností vykonávané práce. U zaměstnanců, kteří vykonávají práci zařazenou do kategore první, kam spadá administrativní práce, se provádí jednou za 6 let, po dosažení věku 50 let je to jednou za 4 roky.

Mimořádná prohlídka se provádí za účelem zjištění zdravotního stavu v případě důvodného předpokladu, že došlo ke ztrátě nebo změně zdravotní způsobilosti k práci nebo pokud dojde ke zvýšení míry rizika zohledněného rizikového faktoru pracovních podmínek. Konkrétní podmínky, kdy je mimořádná prohlídka prováděna naleznete pod odkazem zde.

Zkuste si zjistit, zda Váš zaměstnavatel vyžaduje, abyste podstoupila prohlídku periodickou, kdy nemusí být splněna podmínka odůvodněného předpokladu, že došlo ke změně Vašeho zdravotního stavu, nebo o prohlídku mimořádnou. Pokud jsou splněny předpoklady k provední prohlídky, je Vaší povinností, jako zaměstnance, se této prohlídce podrobit.

K Vašemu druhému dotazu. Vaší povinností není donést zaměstnavateli, či závodnímu lékař výpis z Vaší karty. Ten by to po Vás vůbec neměl vyžadovat. V případě, že tak učiníte, dáváte tím souhlas k tomu, aby do ní zaměstnavatel nebo závodní lékař mohl nahlížet. Vaší povinností ale je sdělit závodnímu lékaři jméno lékaře, u kterého jste registrován, a v případě, že je to nezbytné pro výkon jeho činnosti, může si závodní lékař vyžádat od Vašeho praktického lékaře kopii zdravotnické dokumentace.

Pokud Vám vzniknou náklady v důsledku splnění povinnosti, kterou Vám zaměstnavatel uložil, ve spojitosti s pracovnělékařskou prohlídkou, měl by Vám zaměstnavatel hradit všechny náklady s tím spojené.

Vaše Férová nemocnice

9.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS