Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nevydaná zpráva od lékaře

Dobrý den,

Můžu Vás poprosit o odpověď na můj dotaz konkrétně?

1) Lékař specialista mi odmítl vydat po návštěvě lékařskou zprávu s odůvodněním, že to není jeho povinnost, že se můj zdravotní stav nemění, a proto nemusí vždy psát novou lékařskou zprávu. Proč jí prý potřebuju, jestli k tomu mám nějaký konkrétní důvod, třeba jako posouzení mého zdravotního stavu jiným lékařem nebo komisí...

2) Tuto lékařskou zprávu posléze poskytl mé praktické doktorce bez mého vědomí. O tom jsem se dozvěděla náhodou při návštěvě praktické lékařky.

Ještě jednou moc děkuji a jsem s pozdravem
.

 

 

EIS

Odpověď:

Dobrý den,

pokusíme se co nejkonkrétněji odpovědět, avšak jsme vázáni konkrétností Vaší zprávy ("dotazu").

Podle zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.) je lékař (nehraje roli, zdali jde o obvodního lékaře, pediatra či specialistu) povinen předat zprávu o poskytnutých zdravotních službách Vašemu praktickému lékaři, je-li mu znám, a na vyžádání též Vám, jakožto pacientovi. Výjimky jsou v oboru zubní lékařství a v oboru gynekologie a porodnictví, kde má lékař povinnost předat zprávu jen v případě, že Vám zdravotnické služby byly poskytnuty na základě indikace od Vašeho praktického lékaře. Pokud mu byla tedy Vaše praktická lékařka známa, postupoval lékař v tomto bodě správně.

Co se týče vydání lékařské zprávy, nejlepším řešením je pokaždé rozumná domluva s lékařem. Sdělte mu svůj zájem o lékařskou zprávu, proč o ni stojíte a že máte právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace a pořizování výpisů z ní.

Další možností je podání stížnosti na postup Vašeho lékaře, případně k tomuto specialistovi příště již nejít. Konečným řešením může být žaloba na vydání této lékařské zprávy, což by každopádně mělo být až posledním a krajním řešením.

Více informací o stížnostech, zdravotnické dokumentaci a soudním řešení sporů můžete najít na našich internetových stránkách.

 

Vaše Férová nemocnice

 

15.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS