Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vydat zdravotní dokumentaci

Dobrý den,

protože jdu příští týden k ortopedovi, zažádal jsem si na chirurgické ambulanci, kde jsem byl, o kopii rentgenového snímku.
Laborantka mi ho odmítla vydat s tím, že na to nemám nárok, že je to jejich majetek, a ještě se urazila, že se oháním zákonama a tím, že na to podle právě zákona mám právo, jak jsem se zde dočetl. Odkázala mě na paní doktorku.
Od ní jsem dostal stejnou odpověď, s tím, že pokud tu kopii potřebuji, ať si přinesu žádanku od ortopeda. Dál se se mnou odmítla bavit a odešla.

Zákon jsem si našel a pročetl, a pokud tam nejsou různé vyjímky, tak na to mám právo.

Jak jsem tedy pochopil, rentgen není součástí zdravotního zařízení jako celku, ale služby poskytuje nějaká soukromá společnost.

Jaká je tedy další instance, kde se dovolat? Protože u tohoto zdravotnického zařízení to už výš nepůjde. Jak mi sama pana doktorka naznačila, na ně se zákon nevztahuje.

Předem děkuji za odpověď

Bourec

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, na kopii svého rentgenového snímku máte právo podle § 65 a násl. zákona o zdravotních službách. Rentgenový snímek je součástí zdravotnické dokumentace podle vyhlášky č.98/2012 Sb., tudíž se na něj zákon vztahuje také. Pokud Vám dokumentaci lékařka není schopna vydat hned, má možnost pořídit kopii do 5 dnů. Pokud se ani tak nestane, je možné podat stížnost proti jejímu postupu, která se předává přímo dotčené lékařce, příp. správnímu orgánu, který jí udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Více o stížnostech zde.

Doporučujeme Vám nechat si od léakřky podepsat, že Vám nechce umožnit nahlížet do zdravotnické dokumentace a tneto dokument doložit ke stížnosti. V případě, že lékařka bude odmítat cokoliv podepisovat, zvažte, zda si její jednání nenahrát, dle našeho názoru na to máte nárok dle § 88 odst. 1 občanského zákoníku.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

10.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS