Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opětovná registrace u původního gynekologa

Dobrý den, mám takový problém a nevím, jak jej vyřešit. Jsem podruhé těhotná a přesto, že jsem objednaná ke svému lékaří, který o mne pečoval již v 1. těhoteství, tak jsem z důvodů strachu, že je něco v nepořádku šla k jinému gynekologovi (prodělala jsem předtím spontánní potrat). Ten mě také registroval. Takže jsem registrovaná u dvou lékařů. Myslela jsem, že to tam budu mít blíž, ale zkomplikovalo se nám stěhování a nakonec budu mít blíž svého původního gynekologa. Mám teď strach, že budu mít nějaký postih, a že mne původní gynekolog už nevezme. Jak mám vyřešit to, že jsem registrovaná u dvou lékařů? Prosím poraďte. Děkuji

janaha

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona můžete být registrovaná pouze u jednoho lékaře. V momentě, kdy se zaregistrujete u jiného, se registrace u původního gynekologa fakticky ruší, aniž byste pro to musela něco dalšího dělat. Nově zaregistrovat se můžete vždy jednou za tři měsíce, ne dříve, protože potom pojišťovna odmítne proplatit novému lékaři všechny výlohy spojené s vaším ošetřováním nebo léčbou.

Jestliže tedy podáte od uplynutí tří měsíců znovu registraci k původnímu gynekologovi, je tento povinen vás zaregistrovat; pouze v případě, že by vaše bydliště bylo příliš daleko od jeho ordinace nebo pokud by tím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči vám a ostatním pacientům, vás může odmítnout. Míru únosného pracovního zatížení však posuzuje sám lékař, je to tedy na jeho úvaze a zákon mu nepřikazuje, kolik pacientů může maximálně mít.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS