Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za vydání karty

Dobrý den, chci se informovat, zda může dětský lékař žádat poplatek za vydání karty pro jiného lékaře. Děkuji

LK

Odpověď:

Dobrý den, 

pokud přecházíte k jimému poskytovateli zdravotních služeb, má původní lékař zákonnou povinnost předat novému lékaři potřebné informace o zdravotním stavu pacienta nezbytné k zajištění návaznosti dalších zdravotních služeb poskytovaných pacientovi (viz zákon o zdravotních službách zde).

Předání potřebných informací se dělá pomocí výpisu ze zdravotní dokumentace, kterou si lékaři předají sami a náklady hradí zdravotní pojišťovna. Pokud je to nutné, může nový lékař nahlédnout do zdravotnické dokumentace a pořídit si případně kopie, náklady opět nese zdravotní pojišťovna (postup dle zákona o zdravotních službách).

Celá zdravotnická dokumentace se nepředává, protože původní registrující lékař má povinnost tyto záznamy uchovat po dobu 10 let od změny registrujícího poskytovatele dle Vyhlášky o zdravotnické dokumentaci

Pokud výše popsaný postup lékaři nedodrželi a původní lékař si od Vás dokonce vyžádal peníze za vydání zdravotnické dokumentace, doporučujeme Vám podat na původního lékaře stížnost. Tu je možné podat k nadřízenému lékaři nebo přímo tomuto lékaři, pokud nadřízeního nemá, dále také k České lékařské komoře (veškeré informace o stížnostech naleznete zde nebo zde). Ve stížnosti doporučujeme uvést, že lékař pochybili v tom, že si informace o zdravotním stavu nepředal sám, dle jeho zákonné povinnosti, že po Vás vyžadoval platbu a že navíc nedodržel povinnost uchovat zdravotní dokumentaci po dobu 10 let od změny registrujícího lékaře. Tuto stížnost by bylo ideální doložit potvrzením o zaplacení onoho poplatku za vydání karty. Ve stížnosti můžete případně požadovat navrácení tohoto poplatku. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

31.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS