Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení mlčenlivosti a nelegálně získaný důkaz

Dobrý den,

chtěl bych se poradit, zda moje exmanželka neporušila zákon, když zcizila a použila lékařskou zprávu z protialkoholní léčebny, kam jsem nastoupil dobrovolně a v které se zmiňuji, že jsem propil cca milion korun. Ex manželka toto předala advokátní kanceláři, s tím, že by to mohlo ovlivnit soud při majetkovém vypořádání našeho majetku, ale ačkoli jsme rozvedeni skoro dva roky o majetek soud teprve probíhá. Uvádím,  že soud si moji zprávu z léčebny nevyžádal, to byla iniciativa mé ex. Mohu se bránit žalobou na její osobu, když toto udělala bez mého souhlasu?

Děkuji.


MB

Odpověď:

Dobrý den,

naše právní poradna se zaměřuje na zdravotnické právo, váš dotaz je tedy mimo téma naší poradny. Nejlepší by bylo, abyste se v této věci obrátil na advokáta, který se přípustností důkazů zabývá. Pokusíme se Vám odpovědět alespoň na ty části vašeho dotazu, které jsou v našich kompetencích.

Jsme toho názoru, že navrhne-li Vaše bývalá manželka jako důkaz Vaši nelegálně získanou zdravotnickou dokumentaci, soud ji jako důkaz nepřipustí. Navrhne-li Vaše bývalá manželka jako důkaz Vaši zdravotnickou dokumentaci, ze které má být vyhotoven znalecký posudek, bude záležet na soudu, jestli takovýto důkaz proveden nebo ne.

Za předpokladu, že Vaše bývalá manželka získala Vaši zdravotnickou dokumentaci neoprávněně, můžete na poskytovatele zdravotních služeb podat žalobu na ochranu osobnosti a dojde-li Vám ke škodě, můžete se domáhat odškodného. V případě podání žaloby budete muset prokázat, že Vaše bývalá manželka Vaši zdravotnickou dokumentaci má a že ji získala neoprávněně. V žalobě můžete žalovat i lékaře, který jí Vaši zdravotnickou dokumentaci poskytl.

Do Vaší zdravotnické dokumentace mají právo nahlížet Vaše osoby blízké a osoby Vámi k tomu pověřené. Mohou si zároveň pořizovat kopie nebo výpisy z ní. Zjistěte si, jestli ve Vaší zdravotnické dokumentaci nemáte bývalou manželku uvedenou jako osobu pověřenou.

V případě, že Vaše bývalá manželka není vedená jako pověřená osoba a lékař jí vydal Vaši zdravotnickou dokumentace, porušil tím lékařské tajemství, respektive mlčenlivost. Víte-li, který lékař neoprávněně umožnil Vaší bývalé manželce pořídit kopii ze zdravotnické dokumentace, můžete podat stížnost u jeho nadřízeného lékaře, případně podat stížnost ke zřizovateli zdravotnického zařízení, České lékařské komoře nebo dalším subjektům (více o stížnostech najdete zde). Porušením lékařské mlčenlivosti také mohlo dojít ke spáchání trestného činu, proto zvažte, jestli na Vaši bývalou manželku nechcete podat trestní oznámení.

Vaše Férová nemocnice

3.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS