Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení povinné mlčenlivosti

Vážení, obracím se na Vás s problémem, se kterým jsem se osobně setkala, je to můj případ a domnívám se, že lékařka se dopustila nezákonného jednání: Popis případu (velmi stručně. Na případné dotazy odpovím. Jen se chci informovat na co mám právo, a jaké bylo jednání lékařky): Léčím se s nemocí. Známá (osoba A), které ovšem moc nedůvěřuji, a nemám ji v oblibě, tak její známá je lékařka v této oblasti. Začala jsem k ní chodit na kontroly, avšak při poslední kontrole se mnou vůbec nemluvila (nechali mě v čekárně po vyšetření, netušila jsem, že dr. s někým mluví), jednala se svojí (osoba A) známou a mým "manželem" (je to jeden z mála důvodů k rozvodu), jelikož bez mého svolení mluvila o mém zdrav. stavu s člověkem, kterému do toho nic není. A vůbec ne se mnou. Já měla připravené otázky. A byla jsem velmi špatná z tohoto jednání. Následně mi jen předepsala léky (18). Vůbec mě neinformovala o podmínkách braní léků (časově na sobě), neudělala krevní rozbory... Paní lékarnice mi však ochotně vše vysvětlila, a doporučila vitamíny na posílení imunity apod. Doporučila časové mezery atd. u léků. A strašně se divila, že mi to lékařka nedoporučila a nevysvětlila. Rovněž jsem dost měla oslabenou imunitu... Jistě chápete. Nyní se cítím lépe. Jednalo se o dojíždění k lékařce, několik desítek km. Dále se chci zeptat, zda-li má právo paní referentka, ke které chodím na ÚP žádat telefonicky po lékařce informace o mém zdrav. stavu bez informování mě a po předchozím mým svolením, a informování. Děkuji za pochopení a za brzkou odpověď. S pozdravem Lenka (32)

lenka.ov

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkala s takovým jednáním Vaší lékařky. Lékařka informace Vašemu manelovi poskytla neoprávněně, v rozporu s jednou ze základních povinností lékařů, kterou je tzv. mlčenlivost. To znamená, že bez Vašeho souhlasu by neměl nikomu sdělit Vaši diagnózu, tedy ani manželovi, pokud jste k tomu nedala souhlas. Jedinou výjimkou je situace, kdy pacient není ve stavu, že by mohl souhlas udělit (například v bězvedomí). V tomto případě pak může lékař informovat osoby blízké.To ale není Váš případ.

Po právní stránce tedy můžeme říci, že lékař porušil mlčenlivost tím, že poskytl informace třetí osobě bez Vašeho souhlasu. Tím se dopustil přestupku, za který hrozí pokuta až do výše 1 milionu Kč. Pokutu může uložit krajský úřad a  pokuta je příjmem státního rozpočtu. Vy můžete na tohoto lékaře podat stížnost právě ke krajskému úřadu. Dále můžete věc řešit soudně, a to podáním žaloby na ochranu osobnosti a domáhat se zadostiučinění. Vysouzené peníze by znamenaly odškodnění pro Vás. Více o těchto možnostech a obecně o řešení sporů ve zdravotnickém právu se dozvíte na stránkách Férové nemocnice zde.

K Vaší druhé otázce. Referentka po vás ani po Vaší lékařce žádné konkrétní informace o Vašem zdravotním stavu nemůže vyžadovat. Lékař je pouze povinen předat pacientovi lékařský posudek pro Úřad práce v případě, že pacient není vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopen plnit povinnost součinnosti s pobočkou Úřadu práce při zprostředkování zaměstnání. Takže jediná informace, kterou lékař může poskytnou je zda jste či zda nejste zdravotně schopná zprostředkování práce. Případný nesprávný postup úřadu, tedy pokud by úřednice informace o Vašem zdravotním stavu vyžadovala, je nejvhodnější řešit prostřednictvím stížnosti na Úřadu práce, případně na ministerstvu práce a sociálních věcí, a rovněž u veřejného ochránce práv (ombudsmana). 

Veřejného ochránce práv můžete kontaktovat např. přes email uvedený na této adrese.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

31.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS