Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinná skartace zdravotní karty po 10 letech?

Dobrý den,
před 9 lety jsem změnila ošetřujícího lékaře, který udělal mému novému lékaři pouze stručný výpis z karty, což vůbec nepovažuji za dostačující (ze zákona má prý povinnost kartu archivovat 10let - čemuž rozumím, ale nesouhlasím).
Po uplynutí 10leté lhůty si chci svou kartu od něj vzít, ale údajně má opět ze zákona povinnost kartu nechat skartovat, tzn. že mi ji nevydá vůbec a už se nikdy nikdo nedoví důležité věci, které byly v kartě uvedeny. Nabídl za úplatu možnost kopie.
Opravdu mi nemůže dát (třeba i na základě písemné dohody) moji originál zdr.dokumentaci nebo ji prostě přeposlat mému současnému lékaři?
Proč platit za hromadu kopií něčeho, co pak sežere skartovačka? Tomu opravdu nerozumím, práce a peníze navíc. Proč?
Děkuji za Vaši odpověď, případně za uvedení čísla zákona, kde toto tvrzení najdu.

gabriella

Odpověď:

Dobrý den,

 zákon lékaři neumožňuje předat zdravotnickou dokumentaci při změně lékaře. Předání originálu dokumentace je možné jen za jistých okolností, typicky když lékař předává svojí ordinaci nástupci. Každopádně Vy máte právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace a pořizovat si z nic výpisy a kopie. Nicméně nemáte nárok na vydání originálu. Ten zůstane původnímu lékaři a v souladu se zákonem a vyhláškou bude zkartován.

Takže pokud chcete svojí zdravotnickou dokumentaci tohoto lékaře zachovat, tak máte dvě možnosti, která Vám zákon umožňuje.

1) Můžete osobně přijít za lékařem. Vyžádat si svojí dokumentaci, což Vám musí poskytnout a udělat si sama její kopii. Při vytváření kopii Vás lékař nebo někdo jím pověřený může kontrolovat.

2) Pokud si nemůžete zajistit vytvoření vlastní kopie. Můžete o to požádat lékaře. Ten Vám musí předat nebo zaslat kopii do 30 dnů ode dne požádání. Za tuto činnost si může naúčtovat náklady spojené se vznikem kopie (cena papíru ...) a náklady spojené s poslání, pokud si ji nevyzvednete osobně (tedy např. poštovné)

Závěrem bychom rádi uvedli shrnutí včetně právní úprava, jak jste se ptala. Originál dostat nemůžete a to ani na základě smlouvy. Lékař to udělat nemůže. Vyplývá to ze zákona č 372/2011 Sb., o zdravotních službách (§ 52 a následují) a z vyhlášky č. 98/2012 Sb. o vedení zdravotnické dokumentace.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

17.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS