Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovnělékařská prohlídka u zastupujícího lékaře

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, jak získat opis zdravotnické karty, když můj obvodní lékař má dovolenou a zastupující lékař mi arogantně řekl "Počkejte si, až se vám vrátí váš, já s tím nic nemám společného.“

Hlavně mi jde o to, že nastupuji do nové práce ve stejný den, co se vrací doktorka po 4 týdenní dovolené a bez vstupní prohlídky mě nevezmou.

Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
 

LK

Odpověď:

Dobrý den,

zastupující lékař je v obdobné pozici, jako Váš obvodní lékař, tedy pokud má dokumentaci k dispozici, musí Vám k ní umožnit přístup, jinak se dopouští protiprávního jednání. Na jednání lékaře si můžete stěžovat, následkem  čehož by lékař mohl dostat pokutu. Nejprve by ale bylo vhodné vše řešit domluvou.

Problém nastává, pokud zastupující lékař poskytuje služby z vlastní ordinace a k Vaší dokumentaci tak nemá přístup a nemůže Vám tedy výpis poskytnout. V takovémto případě bychom Vám v první řadě doporučili pokusit se kontaktovat například sestru Vašeho obvodního lékaře, zda ta do ordinace nemá přístup a kopii by Vám nezprostředkovala sama. Můžete také zkusit kontaktovat přímo Vaši obvodní lékařku a pokusit se s ní domluvit, aby umožnila jiným způsobem Vám nebo alespoň zastupujícímu lékaři přístup k dokumentaci, a tedy i možnost vydat žádanou kopii.

V případě, že ani tento způsob není možný, můžete se pokusit na Vašeho budoucího zaměstnavatele či závodního lékaře a domluvit se s nimi na jiném postupu. Pokuste se jim vysvětlit, že absence dokumentace není Vaší vinou a zkuste se domluvit například na odložení nástupu do práce či jiné alternativě.

Pokud ani tento postup nepomůže, můžete ještě zkusit zaregistrovat se u nového lékaře, vysvětlit mu Váš problém a založit novou zdravotnickou dokumentaci na základě řádného vyšetření a použit kopii z této nové dokumentace. 

Vaše Férová nemocnice

4.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS