Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pravo nahlédnout do psychologického vyšetření z přijímacího řízení do zaměstnání

Dobrý den, 

v rámci přijímacího řízení do zaměstnání jsem absolvoval psychologické vyšetření. Tyto výsledky zaměstnavatel použil při rozhodování o přijetí, ale odmítl mě s nimi seznámit s oduvodněním, že vyšetření si platí oni.

To je sice pravda, ale předpokládám, že psycholog je lékař, byl jsem tam já v pozici pacienta?

Například u vstupní zdravotní prohlídky pacient může nahlédnout do výsledku vyšetření, je tomu tedy tak i u psychologického vyšetření? 

Děkuji za vysvětlení.

honza.P

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu v tom, že je rozhodující zjistit, zda jste v postavení pacienta. Bohužel služby tohoto druhu mohou poskytovat i poradenské agentury, které nemají s poskytováním zdravotní péče a tedy ani pacientskými právy nic společného a "vyšetření" je prováděno pouze na základě občanskoprávní dohody mezi vámi, zaměstnavatelem a agenturou.

Nejlepším postupem by pro vás bylo kontaktovat přímo toho, kdo prováděl psychologické vyšetření a pokusit se domoci nahlédnutí do dokumentace s odkazem na pacientská práva. V tomto případě můžete do dokumentů buďto nahlédnout nebo požádat o kopii, která by vám měla být zaslána do 30 dnů od požádání.

Pokud budete odmítnuti proto, že se nejedná o zdravotnické zařízení, můžete se zkusit domoci výsledků psychotestu přes zákon na ochranu osobních údajů. Dle něho máte právo od toho, kdo zpracovává vaše osobní údaje(tedy včetně údajů o vaší psychice), vyžadovat informace o zpracovávaných údajích. V tomto případě by bylo vhodné podat písemnou žádost označenou jako "Žádost subjektu o poskytnutí údajů dle §12 zákona o ochraně osobních údajů" v žádosti označte dokumentaci, kterou požadujete vydat a můžete zkusit upozornit, že se v případě nevyhovění obrátíte na úřad pro ochranu osobních údajů.

V obou případech může být za poskytnutí dokumentu požadována úhrada ve výši nákladů na pořízení kopie.

Vaše Férová nemocnice

12.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS