Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo znát jméno lékaře, který mne operoval

Dobrý den,

potřebuji vědět zda je možnost získat informaci, který lékař byl přítomen při zákroku a podával informaci příbuzným. Trvá to již delší dobu a já nevím kam se obrátit. 

Děkuji.

kamos18

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu nám není zcela zřejmé jestli jste to byl Vy, kdo byl operován, nebo jestli se ptáte z pozice osoby blízké či jiné. 

Pokud je tomu tak, že jste to byl Vy, kdo byl operován. Tak máte samozřejmě možnost požadovat tyto informace a pokud Vám je lékař či nemocnice nesdělí do 30 dnů, nebo se alespoň nevyjádří k důvodům odmínutí této informace máte možnost se bránit podáním stížnosti. 

Podle zákona je lékařská dokumentace a jiné informace o zdravotním stavu pacienta pod ochranou lékařského tajemství. Tyto informace mohou být poskytovány pouze osobám zákonem určeným nebo osobám jenž pacient sám určí. Mezi zákonem stanovené osoby patří zejména osoby blízké, tedy typicky rodina. Pokud patříte do této skupiny máte nárok na tyto informace. Pokud jste lékaře či nemocnici kontaktovali ohledně vydání této informace a již uplynula lhůta 30 dnů pokuste se nemocnici či lékaře opět kontaktovat a zjistit z jakého důvodu Vám tuto informaci odmítli sdělit. Pokud Vám ani poté nevyhoví máte možnost podat vůči jejich jednání stížnost.

Nejlepší bude, pokud se pokusíte s lékaři domluvit.

Vaše Férová nemocnice

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS