Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeposlání zdravotnické dokumentace z Anglie

Dobrý den,


pracuji jako terénní sociální pracovník. S naší organizací začala spolupracovat klientka, která se vrátila z Anglie, má české občanství a chce v ČR již zůstat. Mohu Vás požádat o radu, jak může klientka z Anglie získat svoji zdravotní dokumentaci? Má v Anglii ještě sestru, pokud by to nějak pomohlo. Lékařka v ČR ji odmítla vyšetřit s tím, že klientka musí dokumentaci dodat sama. Prosíme tedy o radu, jak v tomto případě postupovat.


Předem velice děkuji za odpověď


Odpověď:

Dobrý den,

jedním ze základních práv člověka, je právo na ochranu zdraví. Na to navazuje právo občanů na bezplatnou zdravotní péči a to za podmínek stanovených zákonem (www.zakonyprolidi.cz/cs/1993-2#f1471663). Kromě samotného práva na zdravotní péči, má občan také právo svobodně si zvolit poskytovatele zdravotnických služeb (www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372#p28-3-b).

Avšak stejně jako má pacient právo zvolit si poskytovatele, má poskytovatel právo pacienta v některých případech odmítnout. Jedná se o případy vyjmenované zákonem např. neúnosné překročení kapacit zařízení, vzdálenost bydliště pacienta a to, že pacient není pojištěncem konkrétní zdravotní pojišťovny (viď zde www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372#p48-1). O tomto odmítnutí by mněl poskytovatel pacienta písemně obeznámit a uvést i důvod tohoto odmítnutí.

Pod žádný z vyjmenovaných případů však nespadá případ nedoložené zdravotní dokumentace. Tudíž Vaše lékařka nemá právo Vás z tohoto důvodu odmítnout.

Avšak jednou ze základních povinností nového lékaře je poskytnutí zdravotní služby na náležité úrovni (www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372#p45-1), kterou se myslí v rozsahu jeho způsobilosti, dodržování etických principů a odpovídajíc zdravotnímu stavu pacienta. K náležitému poznání zdravotního stavu je samozřejmě nejlepší předešlá zdravotní dokumentace.

Lékař jí tedy od Vás vyžadovat může, některé specializované zákroky bez větší znalosti Vašeho zdravotního stavu může odmítnout provést, avšak Vás nemůže pouze z tohoto důvodu odmítnout.

Samozřejmě, pro obě strany je výhodnější, pokud byste svou zdravotnickou dokumentaci doložili. Dále Vám tedy podáváme stručný návod, jak si danou dokumentaci z Anglii vyžádat:

Stejně jako u nás, i v Anglii má pacient právo na přístup k své zdravotní dokumentaci. Tato dokumentace vzniká vždy při návštěvě poskytovatele spadajícího pod Národní zdravotní službu (National health service – NHS). Pod přístupem k ní se myslí možnost požádat si o nahlédnutí nebo o vyhotovení její kopie.

Žádost o přístup k Vaší zdravotnické dokumentaci byste mněla podat přímo u konkrétního poskytovatele (např. nemocnice, oční lékař, zubař). Tato žádost se nazývá Subject Access Request (SAR) a je stanovena „Zákonem o ochraně osobních údajů“ (Data Protection Act http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1998/29/data.pdf článek 7) z roku 1998.

Většina poskytovatelů má svůj vlastní formulář, který je nutné vyplnit a následně zaslat e-mailem nebo poštou. Poskytovatel má následně 40 dnů na jejích vyhotovení. Pozor, za vyhotovení a zaslání jejich kopie Vám už může být zaúčtován poplatek.

Pro bližší a podrobnější informace Vám doporučujeme stránku NHS (https://www.nhs.uk/chq/pages/1309.aspx?categoryid=68). A dále nejlépe kontaktovat Vašeho poskytovatele zdravotnické služby v Anglii, případně navštívit jeho webové stránky.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

8.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS