Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přístup k výsledkům pitvy

Dobrý den. 22.2 2012 mi v nemocnici umřel dědeček. Bylo mu 80 let a odvezli ho jen se zlomenou rukou. Když ho měli propustit domů, tak mu řekli, že by bylo lepší, aby šel na LDNku, aby nemusel docházet na kontroly každý den pěšky. Po třech dnech si začal stěžovat na bolesti břicha a nikdo tomu nevěnoval pozornost, ani personál. Čtvrtý den volali babičce, že děda je mrtvý a to ještě tak, že jí to oznámili a hned to položili. Když volala babička hned zpět, tak jí to nikdo nezvedal. Do dneška se neví, jak a na co zemřel. Udělali pitvu, ale pitevní zprávu nám ještě nikdo neposlal. Napsala jsem to i panu primářovi na email a ten mi odpověděl, že nejsou po měsíci ještě všechna vyšetření. Je mi divné, že po takové době jěště nemají nic. 13.4. má děda pohřeb a pořád nevíme, na co zemřel. Nevíte, prosím vás, na koho bychom se měli obrátit? Děkuji.

zdenka

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto úmrtí vašeho dědečka. Jako osoba blízká máte právo nahlížet do zdravotnické dokumentace po zemřelém příbuzném (pokud to on sám za svého života nezakázal), jejíž součástí jsou i informace o příčině úmrtí, výsledku pitvy apod. Zařízení nebo ústav, kde byla pitva provedena, má pak povinnost umožnit vám nahlédnout za přítomnosti zdravotnického pracovníka do dané dokumentace, můžete si z ní také dělat opisy či kopie.

Vypracování pitevního protokolu může být ukončeno teprve až má patolog všechny potřebné výsledky, přičmež může být potřeba dělat různé rozbory nebo kultivace, což může trvat déle. Doporučujeme Vám obrátit se na lékaře, který pitvu nařídil, nebo na zařízení, kde byla pitva provedena,  s žádostí i o další informace. Zařízení můžete navštívit buďto osobně nebo můžete zažádat o zaslání kopie zdravotnické dokumentace, kterou je zařízení povinno zajistit do 30 dnů od obdržení žádosti. V tomto případě po Vás může zařízení požadovat úhradu nutných nákladů (kopírování, poštovné). 

Více o přístupu ke zdravotnické dokumentaci naleznete zde.

Ve svém dotazu naznačujete, že si dědeček stěžoval na bolesti břicha, kterým nikdo nevěnoval pozornost. Pokud byste měli pochybnosti o postupu a péči lékařů či personálu, můžete zvážit také podání stížnosti (více informací zde). 

Vaše Férová nemocnice

2.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS