Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propouštěcí zpráva

Dobrý den,

existuje nějaká lhůta, do kdy musí nemocnice (psychiatrické oddělení) poslat praktickému lékaři propouštěcí zprávu, pokud nebyla pacientovi poskytnuta hned při odchodu z nemocnice?

Děkuji.

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o zdravotních službách sice stanoví povinnost předání této propouštěcí zprávy, nestanoví však žádnou konkrétní lhůtu. Pokud není tato lhůta stanovena nějakým z interních předpisů daného zdravotnického zařízení, měla by být propouštěcí zpráva poslána bez zbytečných odkladů přiměřeně ke konkrétnímu případu. Bohužel nedokážeme říct, jaká lhůta by měla být přiměřená Vaší konkrétní situaci.

Pokud se domníváte, že zdravotnické zařízení poslání této zprávy nepřiměřeně odkládá, můžete se na zaslání této zprávy osobně či jinak informovat.  Pokud Vás ani sdělení nemocnice nepřesvědčí, můžete na toto jednání lékařů, vzhledem k tomu, že zaslat zprávu je jejich povinnost, podat stížnost. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Nezasláním této zprávy se mohlo zdravotnické zařízení také dopustit přestupku, za který mu může hrozit přiměřená pokuta. Na toto jednání můžete upozornit příslušný úřad, kterým je zásadně Krajský úřad. Ten může zaslání této zprávy také nařídit.

Vznikla-li Vám nepřiměřeným odkládáním zaslání této zprávy nějaká újma, můžete tuto újmu na lékařích také soudně nárokovat. Musíme Vás ale upozornit, že soudní spor může být časově, ale i finančně náročný a pokud byste se pro soudní řízení rozhodla, je nejlepší se nejdříve poradit s advokátem, který se na lékařské právo specializuje.Více o soudních sporech se můžete také dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice

26.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS