Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada za nahlížení do zdravotnické dokumentace a výpisy z ní

Dobrý den,

Zajímám se o problematiku zdravotnické dokumentace a přístup pacienta k ní. Neustále mi vrtalo hlavou, jak to je s úhradou za nahlížení do dokumentace, kterou pár mých známých bylo nuceno uhradit.

Podala jsem proto dotaz na ministerstvo zdravotnictví, jaký je správný postup v této věci a níže je jejich odpověď. (Přeposílám, neboť si myslím, že by Vám to mohlo být k užitku, případně dalším lidem, kteří by rádi do své dokumentaci nahlédli a jsou odrazeni částkami ve stovkách korun – za čas zdravotnického personálu, který je při nahlížení do dokumentace přítomen.)

Přeji pěkný den!

Email z ministerstva:

Vážená paní,

odpovídám na Váš dotaz, který jste zaslala elektronicky na Ministerstvo zdravotnictví ČR dle zákona č. 106/1999 Sb. Na základě Vašeho podání ze dne 13. 10. 2012 "Dotaz na zákon č. 372/2011 Sb". Vám sděluji, že pacient má právo na bezplatné nahlížení do zdravotnické dokumentace (která je o něm poskytovatelem zdravotních služeb vedena) v přítomnosti zaměstnance  pověřeného poskytovatelem. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování se zpoplatněním nahlížení do zdravotnické dokumentace nepočítá.


 

Kateřina Hořínková

Odpověď:

Dobrý den,

Mockrát Vám děkujeme za Váš námět a snahu pomoci nám. Moc si toho Vážíme!

Abychom tuto problematiku shrnuli:

1. Pacient podle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách má právo bezplatně nahlížet do své zdravotnické dokumentace. Poskytovatel zdravotnických služeb (například nemocnice) si za toto nahlížení nemůže nechat zaplatit, tedy ani zpoplatnit dobu, kterou stráví jeho zaměstnanec s daným pacientem.

2. Poskytovatel může (ale nemusí) požadovat zaplacení částky, která byla vynaložena na pořízení kopií zdravotnické dokumentace, tato částka ovšem musí být nejvýše ve výši skutečných nákladů spojených s tímto kopírováním a nesmí sloužit k obohacení poskytovatele zdravotnických služeb.

Vaše Férová nemocnice

4.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS