Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz způsebený jinou osobou při hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Moje matka (81 let) utrpěla zlomeninu krčku kloubu holenní kosti. Po operaci byla umístěna v odborném a rehabilitačním ústavu na doléčení. V průběhu tohoto léčení jí byl způsoben jinou osobou úraz. Při jízdě výtahem byla sražena mužem, který na ni spadl. Asi po týdnu, kdy trpěla bolestmi, bylo zjištěno, že má poškozený obratel (zlomenina). Po urgencích mi léčebna poskytla zápis (údajně protokol),ve kterém nejsou pravdivě popsány události, jak se staly. Není jasné, kdo konkrétně ji úraz způsobil, a je tam napsáno, že nedošlo k úrazu a pacientka nemá problémy. Přitom matka týden musela ležet na lůžku, nemohla si ani sednou, musí dosud užívat léky proti bolesti. Nikdo matku se zápisem neseznámil. V současné době ji chtějí propustit do domácího ošetřování, i když má stále bolesti a nosí korzet. Nesouhlasím s postupem léčebny. Matka není doléčena, okolnosti nebyly podle mého názoru vyšetřeny a matka nebyla nijak odškodněna. Její původní úraz nebyl dále léčen. Z léčebny odchází s více problémy, než tam byla umístěna. Můžete mi, prosím poradit další postup? Děkuji.

abies

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo Vaší matce. 

Zdravotnické zařízení má povinnost vést úplnou zdravotnickou dokumentaci o pacientovi, informace o zdravotním stavu pacienta, o průběhu a výsledku poskytovaných zdravotních služeb a o dalších významných okolnostech souvisejících se zdravotním stavem pacienta a s postupem při poskytování zdravotních služeb. 

 

Zkuste se domluvit se zdravotnickým zařízením, aby doplnilo do dokumentace informace o úrazu, jednak kvůli pojišťovně i kvůli případnému odškodnění. Případné odškodné totiž musíte žádat po tom, kdo způsobil zranění a nikoliv po zdravotnickém zařízení, protože není v tomto případě odpovědné. Zkuste tedy vysvětlit, že odškodné nebudu požadovat od rehabilitačního ústavu, a ať tedy dokumentaci doplní. V případě, že nevíte kdo újmu způsobil, tak bohužel bude těžké po někom žádat odškodnění. 

 

Ohledně otázky propuštění z léčení. Poskytovatel služeb může ukončit péči o pacienta pokud už pominuly důvody pro poskytování zdravotních služeb. Záleží tedy na posouzení lékaře. Jestliže se domníváte, že by vaše matka měla ještě zůstat v rehabilitačním ústavu, můžete si zkusit vyžádat posudek jiného odborníka, který by potvrdil potřebu hospitalizace.

 

V případě, že se vám péče rehabilitačního ústavu nezdála dostatečná, můžete na něj podat stížnost. Více o možnosti podat stížnost zde.

 

Vaše Férová nemocnice

8.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS