Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

vydání omluvenky pro žáka základní školy

Dobrý den,

obracím se na vás s žádostí o informaci týkající se vydávání omluvenky pro žáka základní školy. V roce 2014 jste již v této poradně na podobný dotaz odpovídali, avšak moje zkušenost je bohužel jiná, než jak uvádíte v odpovědi. Můj devítiletý syn byl na operaci v havlíčkobrodské nemocnici. Po hospitalizaci a léčbě doma (10 dní) nám odmítli vydat omluvenku pro školu s tím, že máme ve škole předložit propouštěcí zprávu. Ev. omluvenku prý vydává praktický dětský lékař na základě propouštěcí zprávy nemocnice. Naše dětská lékařka má však na nástěnce upozornění, že žádné omluvné listy pro školu nepotvrzuje, neboť omlouvání žáka je údajně zásadně v kompetenci rodičů, nechce potvrzení vydat ani v případě, kdy škola udělí žákovi tzv. "neomluvené hodiny“. Zaštiťuje se přitom názorem právníka České lékařské komory. Naše škola vyžaduje potvrzení od lékaře při nemoci delší než 3 dny. Domnívám se, že zcela právem, neboť škola musí ze zákona dohlížet na to, zda žák řádně plní povinnou školní docházku. Lékaři si pouze ulehčují práci, navíc vydání potvrzení do školy je záležitost několika sekund (v případě razítka do sekce s omluvenkami) a zvládne jej na pokyn lékaře i zdravotní sestra. Nelíbí se mi vyjádření nemocnice, že mohu k omluvení svého syna předložit propouštěcí zprávu, která však k tomuto není primárně určena (má být založena do lékařské dokumentace dítěte), navíc obsahuje mnoho informací podléhající lékařskému tajemství. Když jsem se obrátila s žádostí o informaci k mému případu na Ministerstvo zdravotnictví a citovala i právní názor vaší poradny k vydávání omluvenek, nevěřila jsem svým očím. Paní ze sekce zdravotního pojištění se ztotožňuje se stanoviskem nemocnice, že má škole postačit propouštěcí zpráva a uvádí, že ani praktický lékař nemá povinnost omluvenku vydat. Ráda bych Vám podrobný výklad s odůvodněním od ministerstva zaslala, avšak k tomuto dotazu zde nemohu připojit přílohu. Pokud budete potřebovat obratem vám odpověď ministerstva pošlu.

Ve škole nakonec žádný problém s omluvou syna nebyl, učitelé i vedení jsou velmi vstřícní. přesto považuji za nevyhovující, ba přímo protiprávní, aby mi ministerstvo nebo lékař sděloval, že mám k omluvě syna ve škole použít propouštěcí zprávu nemocnice. Je to takové typicky české nekoncepční opatření, hlavně aby nebyli klepnutím razítka do žákovské knížky zatěžováni páni lékaři..

Důležitá informace je i ta, že tyto problémy se v ČR množí. Četla jsem na internetu zkušenosti rodičů, kteří jsou situací rovněž zmateni a stěžovali si, že museli za vydání potvrzení pro školu hradit 50 i více korun. Situaci s vydáváním omluvných listů si tedy vykládá každý po svém. Domnívám se, že k tomuto by mělo být vydán centrálně nějaké nařízení ministerstva zdravotnictví a školství. Současná situace je naprosto nevyhovující a doplácí na něj rodiče a potažmo i školy.

Děkuji předem za odpověď. Pokud budete potřebovat při zpracování odpovědi výše zmíněné stanovisko ministerstva k této problematice, ráda Vám jej zašlu.

Ilona Jelínková

Odpověď:


Dobrý den,

 

Z těchto předpisů lze dovodit dva závěry:

  • obvodní lékař má povinnost omluvenku vydat a to bezplatně, neboť lze usuzovat, že konkrétně posouzení stavu po operaci slepého střeva je u zaměstnance skutečností zakládající důležité osobní překážky v práci (§ 191 zákoníku práce), a tudíž podle výše citovaných předpisů (§ 38 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění) i „obdobným výkonem u žáků a studentů.“ Taková omluvenka by měla být analogická potvrzení o pracovní neschopnosti, ve kterém jsou uvedeny nacionály pacienta, doba neschopnosti a důvod neschopnosti.
  • lékař tuto povinnost nemá, neboť takový úkon nelze podřadit pod posudkovou péči vymezenou výše, protože omluvenka je jen „potvrzení o vyšetření“ (v souladu s názorem Ministerstva zdravotnictví a České lékařské komory). Je pravděpodobné, že tímto názorem se budou lékaři řídit spíše.

Jako Férová nemocnice přikláníme k prvnímu názoru, nicméně závazný právní názor lze  získat pouze soudní cestou v případě, že by lékař vyžadoval úhradu omluvenky.

Vaše Férová nemocnice

28.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS