Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydání zdravotní karty

Dobrý den.
Přestupovala jsem od jednoho lékaře k jinému, pro mou nespokojenost. Požádala jsem původního doktora, aby mi vydal zdravotní kartu. On mi na to odpověděl: tohle není Ordinace v růžové zahradě .... A kartu mi nevydal s tím, ze si o ni musí zažádat nový doktor.
Nevím, zda nový doktor dostal celou kartu. Jak to zjistím?
Děkuji za odpověď. 

ayka

Odpověď:

Dobrý den, 

v případě změny ošetřujícího lékaře je původní lékař povinen předat kopii Vaší zdravotnické dokumentace Vašemu novému lékaři, Váš lékař Vám tedy podal pravdivé informace. Zdravotnickou dokumentaci předává ve formě výpisu z dokumentace či kopie celé dokumentace, avšak originál zdravotní dokumentace musí zůstat v předchozím zdravotníckém zařízení, které má povinnost ji uchovat. Pro předání informací není stanovena žádná lhůta, pro zajištění návaznosti zdravotních služeb by to však mělo být co nejdříve.

 
Nemáte tedy právo na vydání zdravotní karty do Vašich rukou. Máte však právo do zdravotnické dokumentace nahlížet či pořizovat její kopie. Nahlédnout lze po domluvě se zdravotníky a v jejich přítomnosti, o kopii zažádat nejlépe písemnou formou, příčemž musí být vyhotovena do 30 dnů. Máte-li tedy pochybnosti o předaných informacích, požádejte o nahlédnutí do Vaší zdravotnické dokumentace či o její kopii u Vašeho bývalého i nového ošetřujícího lékaře. Dokumentaci si při nahlédnutí můžete i vyfotit, čímž se vyhnete povinnost zaplatit náklady na pořizování kopií. 

Vaše Férová nemocnice 

26.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS