Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydaní zdravotnické dokumentace, od bývalé lékařky

Dobrý den,

obracím se na Vaši poradnu ohledne problému s vydaním mé zdravotnické dokumentace od lékařky.
Nakolik už dlouhodobě již nebydlím ve městě, kde má ordinaci má lékařka. Mám práci přislíbenou v jiném městě.
Má doktorka ve stávajícím městě prosila emailem i telefonicky původní paní doktoru o vydaní a zaslaní celé mé zdravotní dokumentace. A odpoveď byla jen, že může zaslat výpis?

Jak může dostat od původní lékařky celou zdravotnickou dokumentaci má stávající lékařka.


Děkuji za odpověď.
 

danieli

Odpověď:

Dobrý den,

povinností lékaře je předat jiným zdravotnickým pracovníkům potřebné informace o zdravotním stavu pacienta nezbytné k zajištění návaznosti dalších zdravotních a sociálních služeb poskytovaných pacientovi. Mělo by se tak dít zasláním výpisu ze zdravotnické dokumentace či celé její kopie.

Není tedy pravdou, že lékařka smí zaslat pouze výpis zdravotnické dokumentace. Doporučujeme se na ni opětovně obrátit a požádat ji, aby ji pořídila celou kopii zdravotnické dokumentace. Odmítne-li to, můžete jí zaslat písemnou stížnost. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Pokud lékař odmítne poskytnout součinnost lékaři novému, což je i případ pokud nepředá požadované dokumenty, dopouští se původní lékař správního deliktu dle zákona o zdravotních službách a za toto pochybení mu může být uložena pokuta krajským úřadem. Můžete se proto obráti i na odbor zdravotnictví krajského úřadu, v jehož obvodu ordinuje původní lékař.

Nicméně můžete zvolit jiný postup, jak dosáhnout předání informací mezi lékaři. Buď si sama požádadejte o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a následně si udělejte vlastní kopii, např. mobilním telefonem, nebo si vyžádejte od lékařky kompletní kopii zdravotnické dokumentace a předejte ji stávajícímu lékaři. Povinnost původního lékaře umožnit Vám pořizovat si kopie ze zdravotnické dokumentace zakládá zákon o zdravotních službách, viz zde. Nicméně je nutné upozornit na to, že lékařka si může za tuto službu vyžádat účelně vynaloženou náhradu nákladů.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS