Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyšetření u dalšího lékaře, předání výsledků RTG a ultrazvuku

Dobrý den,

prošla jsem vyšetřením na mamografickém pracovišti a výsledkem je, že mám podstoupit operativní zákrok - nejde o akutní případ, který by vyžadoval bezpodmínečnou operaci. Proto chci situaci nechat posoudit i jiného lékaře. Potřebuji další doporučení na jiné mamografické pracoviště? Mám právo od stávající lékařky obdržet dokumentaci z mamografu, ultrazvuku a lékařskou zprávu?

Děkuji za odpověď 

Naja

Odpověď:

Dobrý den,

jelikož se jedná o Váš zdravotní stav, máte právo si od Vaší stávající lékařky vyžádat kopii Vaší zdravotnické dokumentace, tedy i dokumentace z mamografu, z ultrazvuku i lékařskou zprávu. Zákon říká jasně, že pacient má právo na veškeré informace z dokumentace. Jedinou výjimkou mohou být zápisy z psychologických vyšetření, kde v případě autorizovaných psychologických metod a popisu léčby psychoterapeutickými prostředky má pacient nárok pouze na informace, jejichž obsahem je popis příznaků onemocnění, diagnóza, popis terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů. Což ale není Váš případ, proto lékařka nemá právo Vám neumožnit nahlédnutí do Vaší zdravotnické dokumentace.

Lékařka Vám musí umožnit nahlédnout do Vaší zdravotnické dokumentace do 30 dnů ode dne, kdy jste o to požádala. Do zdravotnické dokumentace můžete nahlédnout, pořídit si opis, vyfotit si ji na fotoaparát či požádat o pořízení její kopie. Zákon připouští možnost, aby zdravotnické zařízení pořízení kopie dokumentace zpoplatnilo, po pacientovi ale může požadovat pouze náklady skutečně spojené s pořízením dokumentace. Ceník pořízení výpisu či kopie musí zdravotnické zařízení umístit na veřejně přístupném místě. Z tohoto hlediska by takto pevně nastavená částka mohla být u dokumentace menšího rozsahu nepřiměřená. Vzhledem k tomu, že dokumentace může být vedena v papírové i elektronické podobě, tvorba kopie tak spočívá ve vytištění dokumentů či vytvoření kopie na CD nosiči. To obvykle nebývá nijak nákladné.

Dle našich informací se mamografická vyšetření provádějí pouze na žádanku od Vašeho praktického lékaře nebo gynekologa. Doporučujeme Vám zavolat na jiné mamografické centrum a zeptat se, jestli přijímají pacienty na vyšetření i bez žádanky.

Vaše Férová nemocnice

24.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS