Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o zaslání RTG snímku

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně dokumentace. Minulí měsíc jsem byl na zubní pohotovosti, kde mi paní zubařka zhotovila RTG snímek. RTG snímek vytiskla spolu se zprávou pro mého obvodního praktického lékaře. Bohužel vytiskla malý RTG snímek, na kterém nebylo nic moc vidět. Mému obvodnímu doktorovi o snímek nešlo, pouze o tu zprávu. Nicméně já si každý snímek RTG nechám zasílat na email nebo vypálit na CD. Jelikož na ty zprávě ten snímek nebyl moc vidět, požádal jsem paní doktorku přes email slušně, aby mi ho poslala, načež mi paní doktorka odepsala, že ho předala na té zprávě. Asi za 14 dni jsem ji poslal email znova, na to už vůbec neodpověděla.

 Tedy můj dotaz zní, zda je nějaký zákon, ve kterém by bylo, že nemám nárok na snímek? (Můj obvodní zubní lékař mi to vždy pošle bez problému) a v případě že nárok na RTG snímek mám, co mám tedy dělat, když po dvou emailech mi ten snímek stejně nezaslala?

Děkuji za odpověď.

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

Váš RTG snímek je součástí Vaší zdravotní dokumentace a vy máte nárok na to, abyste do ní mohl nahlížet a případně si z ní vyžádat kopie. Zdravotnické zařízení musí kopii vyhotovit do 30 dnů ode dne, kdy o ni požádáte a může po Vás požadovat jen ty náklady, které byly spojené s pořízením této kopie. Žádost o kopii je třeba podat ke zdravotnickému zařízení, které ji vede.

Nárok na snímek tedy máte, chcete-li mít ale větší jistotu, že na Vaši žádost bude řádně reagováno, využijte spíše písemnou nebo osobní žádost. Pokud by ani na ni nebylo reagováno řádně a včas, můžete zvážit podání stížnosti na takovýto postup lékaře. Na lékařku můžete podat stížnost k České lékařské komoře, ke krajskému úřadu a nebo ke zdravotní pojišťovně. Více o stížnostech se dozvíte v často kladených dotazech.

Vaše Férová nemocnice.

27.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS