Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o zdravotnickou dokumentaci

Dobrý den,

měl bych dotaz, týkající se zdravotnické dokumentace, kterou moje lékařka-ortodontistka má. Vím, že tento dotaz zde již byl zodpovězen, ale přesto bych se chtěl zeptat jen na pár detailů.

Zhruba za týden půjdu sundat fixní rovnátka a už předem vím, že spokojený s léčbou nejsem, do detailů bych nechtěl zabíhat, ale zajímalo by mě, jestli není příliš nevhodné chtít přes zde na stránkách uvedený formulář požadovat kopii zdravotnické dokumentace po své lékařce, když skončím s léčbou a neuběhne ani týden. Mám totiž v plánu jít za jiným ortodontistou a poradit se s ním, ale potřeboval bych, aby daný lékař znal můj stav zubů před léčbou a obávám se, že paní lékařka mi nebude chtít dokumentaci vydat, případně že s vydáním bude dělat jisté obtíže. Snažil jsem se před ukončením léčby dát najevo paní doktorce to, že se mi to moc nezdá, ale nepomohlo, tudíž bych chtěl zkusit tuto variantu. Vyzkoušet jiného lékaře a jen ho požádat o jeho názor, aspoň budu mít lepší pocit.

Pak jsem se chtěl ještě zeptat, pokud mi bude paní doktorka tvrdit, že mi dá JEN do dokumentace nahlédnout, jestli s tím mohu nesouhlasit. Vyžaduji ji písemnou formou a zasláním na adresu, tak jak je uvedeno ve formuláři. Je zřejmé, že nechci s paní doktorkou toto řešit osobně.

Děkuji moc.


 

Roberto

Odpověď:

Dobrý den,

formulář, o kterém mluvíte, slouží k tomu, aby pacienti nemuseli o kopii své zdravotnické dokumentace žádat osobně, protože z nějakého konkrétního důvodu osobně s lékařem jednat zkrátka nechtějí. To znamená, že jej můžete, ale zároveň nemusíte využít. 

V případě, že budete po lékařce žádat, aby Vám umožnila nahlédnout do Vaší zdravotnické dokumentace, tak na to máte plné právo (§ 65 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách). Z této dokumentace si můžete činit výpisy a opisy, neboť obsahuje osobní údaje o Vaší osobě ve smyslu § 4 písm. a) zákona o ochraně osobních údajů

Pokud Vám lékařka dělá problémy s pořízením kopie Vaší zdravotnické dokumentace, můžete postupovat následovně. Jestliže Vám umožní do dokumentace pouze nahlédnout, pořiďte si fotokopie (klidně mobilním telefonem či fotoaparátem), v tomto Vám lékař bránit nemůže. Druhou možností je podání stížnosti na lékařku, která Vám odepírá zákonem stanovené právo na nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a potažmo pořízení její kopie. Postup pro její podání naleznete zde.

Řešením může být rovněž změna lékaře. Váš nový lékař si následně vyžádá výpis z Vaší zdravotnické dokumentace, aby mohl zajistit návaznost v poskytování zdravotní péče dle Vašeho současného zdravotního stavu. Pokud využijete této možnosti, tak s původním lékařem nemusíte vůbec komunikovat. Žádost o výpis podává sám nový lékař s tím, že původní lékař má povinnost poskytnout tento výpis. Následně můžete na základě poskytnutého výpisu požádat o posouzení zákroku, který Vám byl proveden a zvážit, zda stížnost na původního lékaře podáte či nikoliv.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

 

 

20.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS